«Як ви ставитеся до запровадження вихідного 25 грудня?»: думки студентів Львівської політехніки

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
різдвяна листівка

Найчастіше 25 грудня називають католицьким Різдвом. Це неправильно, оскільки такого поняття як католицьке або протестантське Різдво немає. Є свято Різдва Христового, що християнські конфесії відзначають відповідно до різних календарів. До того ж 11 православних церков святкують його у грудні, зокрема Константинопольська, Румунська, Болгарська, Кіпрська тощо. Стверджувати, що за Юліанським календарем Різдво випадає на 7 січня – також помилково. За Юліанським календарем Ісус Христос народився 25 грудня, але нині, коли у світському вимірі ми живемо за Григоріанським, те «юліанське» 25 грудня припадає на «григоріанське» 7 січня.

Україна – не єдина держава, яка святкує Різдво двічі: Молдова, Білорусь та Албанія також запровадили таку традицію. 7 січня відзначають Різдво лише Російська, Сербська, Єрусалимська та Грузинська православні церкви. А ось Вірменська церква взагалі вшановує народження Ісуса 6 січня.

Владислав Гартман, студент шостого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:
«Не розумію, чому ми повинні святкувати два дні»

Всі студенти не проти вихідного у час сесії. Та особисто я не розумію, чому ми повинні святкувати два дні. Має бути один день. Для мене звичним є 7 січня, але коли дивимося закордонні фільми, то бачимо, що там Різдво скоріше, і нам теж уже хочеться свята.

Каріна Кизима, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури:
«У нас багато поляків, і їм потрібен вихідний»

Прекрасно ставлюся до нововведення: що більше свят, то більше вихідних. Це польське Різдво, а у нас багато поляків. Вони святкують цього дня, і відповідно, їм потрібен вихідний.

Сергій Пашко, студент першого курсу Інституту енергетики та систем керування:
«Я не святкую Різдво»

Це добре, нехай буде два свята – нам потрібно більше вихідних, більше відпочинку. Особисто я відзначаю тільки Новий рік, а Різдво – ні, але у моїй родині святкують.

Роман Варварчук, студент першого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту:
«Мені завжди хотілося мати вихідний 25 грудня»

Мати ще один вихідний під час сесії – добре, бо можна додатково повчитися, але водночас кількість днів, коли можна скласти іспит чи залік з предмета, тоді зменшується. Я святкую два Різдва, і мені завжди хотілося мати вихідний 25 грудня. То тепер 25 грудня – вихідний? Супер! Моя позиція лише одна – добре, що запровадили.

Святослав Прокіп студент третього курсу Інституту енергетики та систем керування:
«Це схоже на ситуацією із пропозицією про дві державні мови»

Це схоже на ситуацію із пропозицією про дві державні мови. Євреї теж мають якісь свої свята і, як відомо, євреїв в Україні – чимало. То згодом нам і з ними доведеться рахуватися? Віра – це питання особисте, кожен вірить, у що хоче. Загалом нічого дуже не змінилося, вихідних більше не стало, бо ж 2 травня тепер робочий день. Я відзначаю Різдво у січні, але тепер, можливо, почну ще й у грудні. У моїй родині всі святкують 7 січня, але 25 грудня ніколи ніхто дуже не брався до роботи. Маю багато родичів за кордоном, то вони, хоч і не святкують 25-го, але також поважають цей день.

Владислав Гартман, студент шостого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Каріна Кизима, студентка п’ятого курсу Інституту архітектури Сергій Пашко, студент першого курсу Інституту енергетики та систем керування Роман Варварчук, студент першого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту Святослав Прокіп студент третього курсу Інституту енергетики та систем керування