Як війна вплинула на якість навчання студентів Львівської політехніки?

Роксолана Поковба, студентка 2-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну життя кожного громадянина змінилося. Комусь довелося покинути свій дім, місто, країну, хтось пережив втрату рідних людей, а комусь довелося боротися за власне життя.

Студентам та викладачам Львівської політехніки також нелегко, адже важко продовжувати жити нормальним життям, коли в країні такі трагічні реалії. Важко зібратися з думками або відволіктися від новин хоч на декілька годин, адже наше життя та майбутнє України вирішується зараз.

Тож ми запитали студентів різних інститутів про те, як війна вплинула на їхню успішність в університеті, що допомагає їм зосереджуватися на навчанні.

Діана Венгловська, студентка 2 курсу Інституту будівництва та інженерних систем:

— Коли почалася війна, нам продовжили канікули. І за цей час я відвикла від навчання так, що фактично до травня не могла нормально вчити щось, слухати лекції, бо мені було важко увійти в цей ритм. Зазвичай я добре вчуся, але цього семестру було надто важко.

Далі я відкрила для себе нову методику: я записувала лекції та практичні, щоб потім слухати і готуватися до іспитів. Я постійно відкладала «на потім», і займалась будь-чим, тільки не навчанням. Пізніше зрозуміла, що варто просто почати вчитися і далі буде легше це продовжувати.

Змотивував мене до навчання один викладач, який сказав: «Шкода що люди не розуміють, що це їхня майбутня професія, що вони несуть відповідальність за своє майбутнє, тому треба вчитися, адже потім надолужити буде неможливо».

Марія Глинська, студентка 2 курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:

— Мені допомогло те, що нам відмінили дедлайни та деякі лабораторні. Зараз, як би це дивно не звучало, є всі можливості, щоб навчатися, вдосконалювати себе: багато відкритих курсів та знижок на них, тому не треба вішати носа, а вчитися і розвиватися. Тому я, як і раніше, ходжу на курси інформаційних технологій та англійської мови. Це вже стало для мене звичкою, а війна мене не зупинила.

Тетяна Хвастик, студентка 2 курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:

Якість мого навчання практично не змінилось, але в перший місяць дуже важко було зосередитись. Далі я виробила собі певні правила, як зосередитися на навчанні. Їх раджу й іншим студентам: вимкнути сповіщення з новин, щоб вони не відволікали; скласти собі розклад, план завдань; поступово виконувати поставлені завдання.

Отож, навчатися у час війни дуже важливо. Звичайно, такі події ускладнюють життя кожного українця, але варто не забувати про свою діяльність, роботу чи навчання і продовжувати розвиватися заради успішного майбутнього в незалежній та незабаром мирній і відбудованій країні.

Героїня матеріалу Героїня матеріалу Героїня матеріалу