Літо на широку ногу: як відпочивають і планують відпочивати студенти Львівської політехніки

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
англійськомовний табір у Яремчі

А ви вмієте розпланувати свій відпочинок так, щоб навіть не було вільного дня для лінощів, скучання чи просто лежання на канапі? Якщо ні, то вчіться!

Думати, планувати й відпочивати

Трохи відпочити фізично, але попрацювати розумово вирішили активісти Колегії студентів й аспірантів Львівської політехніки. Як зазначила очільниця студентства Анастасія Вакарчук, цьогоріч через поважні причини, на жаль, не провадитимуть розкопки, які щоліта впродовж тривалого часу співорганізовував наш університет, а політехнічна молодь була левовою часткою серед тих, хто в прямому значенні старався докопатися до давнини.

– Цього літа ми вирішили взяти маленьку відпустку й не провадити жодних заходів. Бо є чимало моментів, над якими варто попрацювати на «свіжу голову» й поза навчальним роком, щоб від вересня разом зі студентами приступити до реалізації ідей, – зазначила Настя.

Україна, Європа, навчання

Міжнародна студентська організація BEST у своєму репертуарі – упродовж літніх канікул ті найщасливіші, яким усміхнулася фортуна – їх відібрали на різні освітні курси чи за культурним обміном – відкриватимуть для себе країни Європи. А інші активісти організації вже впродовж цього тижня знайомитимуть своїх європейських колег BEST-івців із українськими принадами, зокрема й Львова.

– У нас нема проектів на літо, до яких могли б долучитися всі охочі студенти, а лише для тих, хто входить до нашої спільноти. Та, якщо когось зацікавить діяльність організації, то вони зможуть уже наступного літа податися на літній освітній курс. Це щорічний проект і кожен із 94-х осередків BEST організовує його в різні пори року. Незадовго вже розпочнеться набір на зимовий курс. Ми постійно розповідаємо студентам про такі можливості. Кожен охочий може написати мотиваційного листа й потрапити на це навчання, – розповіла третьокурсниця ІКТА Вікторія Андреєва.

Упродовж тижня, від 28 червня до 7 липня, львівський осередок BEST організовує свій літній освітній курс, у рамках якого приймає 22 студентів із 14-ти країн Європи. Тема курсу стосується харчових технологій. Переваги такого освітнього проекту в тому, що студенти вчаться чогось абсолютно нового не за своєю спеціальністю, подорожують, знайомляться.

– Наші студенти також їдуть до різних країн. Я, до прикладу, до Лісабона (Португалія). Там слухатиму курс про матеріалознавство – доволі цікава й корисна тема. А взимку побувала в Парижі (Франція) на курсі про відновлювальні джерела енергії. Загалом упродовж літа 25–30 політехніків помандрують до якихось країн на різні навчання. Знаю, що й до нас їдуть, щоб не лише повчитися, а й помандрувати країною, найчастіше, окрім Львова, ще їдуть до Києва й Одеси. Це добре характеризує наше місто і країну, – додала дівчина.

Молися, мандруй, допомагай

Та чи найнасиченішим буде літо в тих, хто вирішив бути разом із Центром студентського капеланства ЛА УГКЦ. Тут є можливості для самореалізації на всі смаки й можливості.

Уже цими днями триває англійськомовний табір у Яремчі. Його провадять для учасників англійськомовної школи ЦСК.

– Це своєрідний підсумок річного навчання іноземної мови. У Карпатах ми поєднаємо навчання, відпочинок, різні командні ігри – і це все, звичайно, англійською мовою, – розповів очільник ЦСК отець Юрій Остапюк. – У нас щороку нові учасники школи, і, відповідно, завжди цей англійськомовний табір проходить по-особливому. Хоча, якщо відверто, дивує, коли чимало молоді спершу записуються на навчання, оплачують курси, а потім не ходять на заняття.

Цього року експериментально також розпочали курси польської мови й навіть провели невеликий табір. У планах запровадити німецьку й інші мови. Та, як наголосив отець Юрій, ентузіазму та намірів є дуже багато, єдине, що бракує, – більшого приміщення для того, щоб усе можна було реалізовувати.

Традиційно відбудеться студентський табір «Канікули з Богом». Цього разу в Яремчі. Він матиме дуже насичену відпочинкову програму, щоб молодь могла по-справжньому відчути літо в Карпатах. Зокрема вже зараз заплановано рафтинг, велосипедні мандрівки, підкорення Говерли, цікаві екскурсії та купання в озері Несамовите, гутірки, зустрічі, інтелектуальні гри та ще багато-багато іншого.

– Відразу після цього табору ми привеземо до Львова 26-х дітей із Красногорівки Донецької області. Для них готуємо духовно-екскурсійну програму від 12 липня. Зараз якраз ще потребуємо волонтерів, які б доєдналися до роботи з дітьми. Хочемо повезти наших маленьких гостей у Гошів, Сколе, до Унівського монастиря, Золочівського замку, Крехова чи Жовкви, а також до Кам’янки на водоспад. У Львові плануємо провести екскурсію містом, до якої запросимо відомих львівських батярів, та в Шевченківський гай, де відбудеться Велика гра й варитимемо куліш. Останній день проведемо в Аквапарку та храмі свщмч. Олексія Зарицького, де підготуємо святкову вечерю, – докладно про дитячий табір у Львові розповіла співробітниця Центру студентського капеланства магістрантка ІГСН Наталя Гнип.

А від 24 до 30 липня волонтери ЦСК поїдуть до Костянтинівки. Звідти дітей мають намір повезти на Хортицю. Там буде така ж програма, як на «Веселих канікулах із Богом». Із ними поїдуть семінаристи з Рима. Для цього табору обрали тематику «Маленький принц».

Паралельно з поїздкою на східні терени в серпні відбуватиметься табір «Мандруючи з Богом». Цього разу буде подорож до Алмати (Казахстан). Там учасники підніматимуться на одну з найвищих гір. У цій країні також є парафії УГКЦ, які сформувалися ще за часів, коли українців висилали на ті землі. Щоправда, тепер, як зазначив отець Юрій, більшість нащадків наших земляків уже засимільовані, хоча парафії ще існують і радо запрошують до себе в гості.

Завершальним стане табір «Школа лідерства» в Коблево. Він буде більше націлений на навчання, тож відбуватимуться тренінги, лекції. Хоча часу вистачить і на відпочинок.

Літо з Центром студентського капеланства традиційно завершиться пішою прощею до Унева. Цього разу хочуть сформувати окремо студентську групу, щоб молодь перед початком навчального року помолилася та попросила Господнє благословення на успішне навчання.

На рідні землі до джерел

Незмінним складником літнього відпочинку деяких студентів-політехніків є Табір-експедиція «Вирій». Цьогоріч він відбуватиметься від 7 до 19 серпня.

– Ми беремо новий об’єкт для роботи. Нашу команду поповнили учасники з різних куточків України, хоча є й ті, хто вже торік долучався до експедиції. Це добра тенденція, коли учасники приходять і щороку прагнуть залишатися з нами, допомагати, продовжувати організовування табору, відкривати сторінки нашої історії для інших. Цього разу також із нами поїдуть нащадки переселенців із різних територій Закерзоння. Тому маємо бажання помандрувати трохи далі – на Холмщину, яку ми не дуже добре знаємо, тож разом із учасниками будемо її відкривати. Також заїдемо на Західну Лемківщину, щоб познайомитися з тамтешніми лемками. Попередньо вже домовилися, що в останні дні табору проведемо символічну ватру з ними, щоб познайомитися з молоддю, яка там мешкає, – розповіла комендант табору-експедиції «Вирій» Христина Дубницька.

Цьогоріч більше уваги планують приділити саме реставраційній частині табору. Власне відновлювальні роботи провадять студенти ІАРХ, які здобувають спеціальність реставраторів.

– Зазвичай під час таборування з «Вирієм» ми працюємо з каменем. Це не надто поширена реставраційна практика, тож для наших студентів і цікаво, і корисно, до того ж робимо ми все в польових умовах і за обмежений час. Ми відновлюємо надгробки, робимо їхні креслення, як і самого цвинтаря, проводимо інвентаризацію. Паралельно багато вчимося, слухаємо лекції, наприклад, про те, як правильно розчистити написи, щоб не знищити їх. Викладачі радо погоджуються до такої співпраці та допомоги нам. Для мене це другий табір. Спершу я їхала як учасниця, а тепер – організовуватиму реставраційну частину, – додала інженер кафедри реставрації ІАРХ Олена Фоміна.

Табір-експедиція «Вирій» Табір-експедиція «Вирій» Табір-експедиція «Вирій» Табір-експедиція «Вирій» англійськомовний табір у Яремчі англійськомовний табір у Яремчі англійськомовний табір у Яремчі Анастасія Вакарчук