Як упоратися зі стресом: порадами ділиться психологиня, студентка ІППО Валентина Палиця

Аліна Горпинюк, студентка 2-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Валентина Палиця

Сесія – це завжди непростий період для студентів, а цьогоріч вона супроводжується додатковими переживаннями через війну в нашій країні. Тож разом із психологинею, студенткою 4-го курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти Валентиною Палицею ми вирішили дати кілька слушних порад, як підтримувати своє ментальне здоров’я у кризовий час. Валентина провадить волонтерську діяльність і допомагає у громадській організації «Обійми», надаючи першу психологічну допомогу всім, хто цього потребує.

  1. Дбайте про своє тіло. Саме воно у стресових ситуаціях зазнає найбільшого навантаження. Тож обов’язково треба внормувати режим сну. А ще пийте вдосталь води, додайте у своє життя фізичне навантаження і проаналізуйте харчування, адже дуже важливо харчуватися збалансовано. Харчування і спорт є фундаментом не тільки фізичного, а й психічного здоров’я.
  2. Підтримуйте соціальні зв’язки. Спілкування з близькими вам людьми, а також дружні чи романтичні стосунки дають відчуття належності до групи, і ви не почуватиметеся самотніми.
  3. Допомагайте іншим. Волонтерство, грошова допомога ЗСУ, піклування про родину, друзів та знайомих не лише цінні з морального погляду, а й поліпшують самопочуття і додають впевненості в собі та у своєму майбутньому. Також важливо не боятися звернутися по допомогу, коли цього потребуєте. Адже це дає відчуття підтримки й довіри.
  4. Проживайте свої почуття й емоції. Емоцій та почуттів останнім часом багато, і вони дуже потужні. Першим кроком до того, щоб упоратися з ними, має стати їх визнання. Наприклад: «Так, я відчуваю зараз розпач/гнів/страх». Важливо усвідомлювати, що будь-які ваші почуття нормальні й мають право на існування. Далі варто знайти безпечний варіант для вивільнення емоцій: якщо хочеться плакати, то дозвольте собі це, поділіться своїми переживаннями з людьми, яким довіряєте, спробуйте також перетворювати свої емоції на фізичну активність. Головне – не ігноруйте того, що з вами відбувається.
  5. Релаксуйте. Дихальні вправи, медитація, прогулянки, душ, справи, які дають задоволення. Варто спробувати різні варіанти боротьби з напруженням і обрати той, що найбільше вам підходить. Найкраще присвячувати час таким заняттям щодня.
  6. Повертайтеся до звичного життя. Коли ви не робите того, до чого звикли, відчуття невизначеності посилюється. Навіть якщо змінилися життєві обставини (наприклад, через переїзд), важливо ввести у повсякденність справи, які виконували раніше.
  7. Дозуйте новини. Оберіть для себе певний проміжок часу для перегляду новин і довіряйте лише перевіреним джерелам інформації.
  8. Підтримка від фахівців. Своєчасна профілактика знижує ймовірність психологічних травм, психологічна консультація є внеском у збереження вашого психічного здоров’я.

Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам подолати стрес. Хотілося б додати ще пораду від Миколи Амосова: «Набути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина». Отож здоров’я має бути у пріоритеті.