Як у час війни у Львівській політехніці діють програми академічної мобільності

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Наталія Гоц

У 2022 році війна росії проти України наклала значні обмеження на розвиток академічної мобільності, але водночас світова спільнота відкрила для українських університетів нові види міжнародної співпраці.

Про це Центру комунікацій Львівської політехніки розповіли в Центрі міжнародної освіти університету.

Міжнародну співпрацю у 2022 році політехніки реалізовували через міжнародну академічну мобільність, навчання іноземних студентів, підготовку та виконання міжнародних освітніх проєктів і грантів, використання онлайн освітніх заходів та впровадження нових підходів до організації міжнародної взаємодії відповідно до умов воєнного часу.

Важливою особливістю інтернаціоналізації Львівської політехніки стало активне залучення до міжнародної співпраці студентів, аспірантів і працівників усіх структурних підрозділів університету, розширення міжнародного та міжкультурного співробітництва, забезпечення інтернаціоналізації освітньої й наукової діяльності.

Загалом у 2022 році 137 студентів і 8 аспірантів Львівської політехніки були скеровані за кордон.

– У 2022 році активність поїздок студентів університету за кордон за академічною мобільністю дещо зменшилася у зв’язку з обмеженнями, накладеними війною та воєнним станом. Міжнародну академічну мобільність реалізовували за програмами Erasmus+, Німецької служби академічних обмінів DAAD, Австрійської служби академічних обмінів OeAD, польської агенції NAWA, стипендійними програмами США Global UGRAD, урядовими програмами країн ЄС, програмами подвійних дипломів та обмінів. Зокрема, 130 студентів пройшли семестрове навчання за кордоном в університетах-партнерах (включно з програмами подвійних дипломів) за програмами міжнародної академічної мобільності впродовж не менш ніж 60 днів: 126 осіб – очно та 4 особи дистанційно, – розповіла керівниця Центру міжнародної освіти Львівської політехніки Наталія Гоц.

Завдяки міжінституційним угодам за програмою Erasmus+ КА1, які уклали Центр міжнародної освіти та кафедри університету, студенти й аспіранти Львівської політехніки пройшли семестрове навчання в університетах-партнерах, а викладачі провели лекції та брали участь у тренінгах. Загалом у 2022 році семестрове навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ КА1 пройшли 82 студенти, а також 3 аспіранти.

– Окремо варто відзначити міжінституційну угоду з Кінгстонським університетом (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії), за якою 37 студентів і 6 викладачів п’яти навчально-наукових інститутів (Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, Інституту архітектури та дизайну, Інституту будівництва та інженерних систем, Інституту хімії та хімічних технологій, Інституту економіки і менеджменту й Інституту механічної інженерії та транспорту) взяли участь в академічній мобільності в Лондоні, – додала Наталія Гоц.

Також у 2022 році 274 науково-педагогічні працівники Львівської політехніки скористалися міжнародними грантами та програмами для участі в різноманітних програмах академічної мобільності. У другій половині 2022 року зросла активність політехніків щодо проходження стажування та навчання за програмами підвищення кваліфікації (тренінги, семінари, вебінари) за кордоном. 176 науково-педагогічних працівників пройшли підвищення кваліфікації в закордонних установах згідно з наказами про відрядження.

Крім того, у 2022 році у Львівській політехніці продовжено реалізацію програми «Візит-професор», метою якої є залучення відомих науковців і висококваліфікованих фахівців до читання лекцій та проведення факультативних курсів тривалістю від 60 годин. За цією програмою у звітному році в очній і/або дистанційній формі викладав 21 іноземний учасник програми «Візит-професор». За їхньої участі в університеті проведено 15 міжнародних факультативних курсів, які передбачали лекції для студентів поза навчальним планом і допомагали розширити знання молоді за обраним фахом.

– Активізувалося викладання іноземців і за програмою «Гостьовий лектор», що передбачає короткотривалі курси лекцій тривалістю від 10 годин. У цій програмі взяли участь 27 висококваліфікованих закордонних фахівців, які поділилися своїм професійним досвідом з нашими студентами, – зазначила Наталія Гоц.

Докладніше про поточні програми академічної мобільності, а також про те, як узяти в них участь, – на сайті Центру міжнародної освіти у межах Порталу Львівської політехніки.