Як тренерка жіночої збірної з баскетболу Львівської політехніки веде команду до перемоги

Анна Савченко, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото зі змагань

Галина Гребінка — тренерка жіночої збірної з баскетболу Львівської політехніки. На її думку, робота з представниками різних статей має суттєві відмінності на фізіологічному та психологічному рівні. Тренер має професійно підходити до підготовки та самого гравця, комплексно зрозуміти проблему й допомогти. Також варто зважати на особливості жіночого організму.

Зазвичай саме емоційне вигорання та моральна втома стають найбільшими перешкодами для тренера. Спортсмени потребують певного відпочинку. Але студенти змушені навчатися вночі, а тренуватись удень, щоб успішно поєднувати спорт і навчання. Про роботу тут узагалі годі говорити. Тому тренерка зазначає, що викладачам варто бути більш чуйними до студентів-спортсменів, розуміти, що вони одночасно вчаться і представляють університет на змаганнях.

Здебільшого спортсмени-студенти грають протягом того часу, що навчаються в університеті. Вони не є професійними гравцями, тому підготовка різниться. Звісно, дівчата мають якісно проводити розминку, відпрацьовувати техніку ведення передач, кидків, тактичні комбінації у грі. Вітамінів та інших спортивних добавок, що часто використовують у професійних колективах, тут не видають, адже університет не виділяє фінансування на такі потреби спортсменів. Тренер може дати пораду стосовно виду вітамінів, які не завадять спортсменові, але придбавати їх за свій кошт не обов’язково.

Призового фонду на університетських змаганнях також немає. Тому зазвичай мотивацією до занять є здоров’я, соціалізація та любов до цього виду спорту. Звісно, Галина Гребінка наголосила, що грошовий призовий фонд на змаганнях або стипендії для спортсменів підвищили б мотивацію студентів займатися та досягати високих результатів. Але змагання самі собою є важливим фактором у будь-якому виді спорту. Вони мотивують спортсменів, показують їхні сильні і слабкі сторони. І дуже добре, що ця практика також є в нашому університеті. Львівська політехніка посідає високі місця серед інших університетів України з багатьох видів спорту.

На думку пані Галини, хороший тренер має бути дисциплінованим, розуміти не тільки всі аспекти фізичної підготовки спортсменів, а й психологічної. Тренер має мотивувати команду та вести до перемоги.

Планів на майбутнє у жіночої збірної з баскетболу багато. Через війну зовнішні змагання нестабільні, тож про них ми мало говорили. Але дуже важливими є саме внутрішні зміни. Викладачі мають з більшим розумінням ставитися до студентів-спортсменів на іспитах хоча б у моральному аспекті або ж студент міг би мати кілька додаткових балів за участь у змаганнях. Спортсмени також сподіваються на краще фінансування, зокрема, можливо, на вітаміни, та якісніше спорядження. Перемоги наших збірних цілком у руках тренера та команди, і підтримка університету дуже важлива.

Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань Фото зі змагань