Як студенти Львівської політехніки пишуть дипломні під час війни

Діана Євуш, студентка 4-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Головний корпус Львівської політехніки

Важливим етапом у житті кожного старшокурсника є написання і захист дипломної роботи. Така дослідницька робота потребує багато часу, нервів та зусиль. Проте часто студенти поєднують навчання і роботу, що ще більше ускладнює виконання бакалаврської.

Сьогодні старшокурсникам важче вдвічі, адже в Україні триває війна. Ми запитали студентів Політехніки, як їм вдається писати дипломну? Зокрема, як на це вплинула війна, який у них моральний стан і чи важко їм сконцентруватися на роботі. Також студенти поділилися своїми порадами та лайфхаками щодо написання бакалаврської роботи, які будуть корисні для майбутніх четвертокурсників.

Оля Одинак, студентка Інституту права, психології та інноваційної освіти

Коли в Україну ввірвалася з повномасштабною війною Росія, Оля, звісно, відклала написання дипломної. Дівчині було психологічно важко, адже її ще й звільнили з роботи через скорочення штату.

– Я просто не могла зібрати докупи думки, у мене з’явилося багато нових проблем, які тільки ускладнювали наукову бакалаврську роботу. Війна розставила пріоритети, і навчання опинилося на одній з останніх позицій, – каже Оля.

Студентка зосередила свою увагу на пошуку нової роботи. До написання дипломної повернулася лише за місяць після початку війни.

– Я не вкладаюсь у дедлайни, бо влаштувалася на нову роботу й можу писати бакалаврську лише ввечері. Проте, гадаю, впораюся з цими труднощами й допишу дипломну вчасно.

Дівчина старається щодня писати як мінімум дві сторінки своєї бакалаврської роботи.

– Якщо кожного дня мати конкретну мету в написанні бакалаврської, то це значно спрощує весь процес.

Також Оля виокремила такі лайфхаки щодо виконання бакалаврської роботи:

  1. За написання дипломної варто взятися ще на початку навчального семестру.
  2. Щодня присвячувати хоча б годинку цій роботі.
  3. Не треба боятися консультуватися з науковим керівником. Дуже часто сам викладач може запропонувати різноманітні варіанти розв’язання якоїсь проблеми.

Юрій Лобода, студент Інституту енергетики та систем керування

Війна сильно вплинула на навчання та моральний стан студента. Адже його батько зараз захищає нашу країну, тож йому добре знайоме відчуття страху за рідну людину.

– Дуже важко сконцентруватися на навчанні, написанні бакалаврської роботи, коли твій тато перебуває там – у самому пеклі. Саме я виконую тепер роль голови сім’ї, тому моє студентство відійшло на другий план, – пояснює Юрій.

Незважаючи на важкий психологічний стан, хлопець намагається змусити себе писати кваліфікаційну бакалаврську роботу, адже від цього залежить його професійне майбутнє. Студент встигає ще й волонтерити у своєму рідному місті. Над дипломною він працює у вихідні й дотримується чіткого плану та графіка.

– Саме такий план дій допомагає мені активно продовжувати написання бакалаврської роботи, бо у будні дні маю занадто багато справ.

Юрій також поділився своїми лайфхаками щодо виконання дипломної роботи:

  1. Найперше – скласти графік виконання бакалаврської. Не обов’язково дотримуватися його за будь-яких обставин, головне – визначити орієнтовні терміни написання конкретного того чи того розділу.
  2. Нині вкрай важко знайти якісну програму для визначення унікальності роботи, тому він радить усім студентам користуватися сервісом AntiPlagiarism.NET. У цій програмі дуже легкий інтерфейс і можна перевірити всю роботу, адже там немає обмеження за кількістю символів.

Софія Сарабун, студентка Інституту права, психології та інноваційної освіти

Спочатку Софії було важко налаштуватися, бо новини не давали змоги розпочати роботу.

– Проте згодом я зрозуміла, що треба й далі вчитися, писати дипломну роботу, щоб згодом допомагати економіці країни та обстоювати позицію українців на інформаційному фронті, – каже дівчина.

Наразі студентка вкладається в усі терміни, які визначив науковий керівник.

– Для мене дуже важливо надсилати роботу без запізнення. На мою думку, одна з найголовніших рис успішної людини – пунктуальність.

Софія має власний план написання дипломної роботи, що допомагає їй виконувати все вчасно.

– Спочатку я довго визначала тему бакалаврської, адже вважаю, що це найголовніше. Згодом визначилася зі змістом і розпочала роботу над почерговим написанням розділів. Далі формувала висновки, списки використаних джерел. Наприкінці я перечитала всю роботу та внесла корективи, – розповідає студентка.

Поради щодо написання дипломної під час війни від Софії:

  • Важливо знайти для себе хорошу мотивацію, щоб писати дипломну. Наприклад, для Софії нині основна мотивація – це наші герої ЗСУ. Своїми усмішками на світлинах чи відео у ЗМІ, незважаючи на жахливі стресові умови, вони надихають на роботу.

– Якщо вдається їм, то вдасться і мені, – впевнена дівчина.

  • Софія радить не звинувачувати себе в тому, що замість написання бакалаврської можна було б зробити щось корисніше для нашої країни сьогодні.

– Усі ми стараємося на благо України, тому навіть написання дипломної роботи є важливим внеском у нашу перемогу, – зауважує Софія.

Війна, безперечно, негативно вплинула на студентів Львівської політехніки. Усі вони змушені були відкласти виконання дипломних на якийсь час. Проте, незважаючи на такі стресові події, кожен із них нині старається надолужити прогаяне, щоб і далі успішно навчатися. Студенти вірять у нашу спільну перемогу.

Оля Одинак Юрій Лобода Софія Сарабун