Як студентові поєднувати навчання та роботу за фахом?

Данило Жеребецький, студент третього курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Герб Львівської політехніки

Сучасні студенти бажають стати незалежними від своїх батьків якомога швидше, тому багато з них зацікавлені в пошуку роботи, яка їм підходить. Звичайно, поєднувати роботу з навчанням – справа не з легких, потрібно, щоб графік роботи цілком підходив до графіка занять, іноді, потрібно жертвувати прогулянками з друзями та недосипати.

Попри всі мінуси, робота під час студентських років приносить немало користі.

Багато студентів, поєднуючи навчання і роботу, вчаться реалізовувати свій потенціал. Тільки в робочій обстановці можна отримати нові знання й безцінний стаж. Тим більше, що не всіх випускників ЗВО працедавці готові одразу наймати, часто їм потрібні досвідчені люди. А ті претенденти, які підробляли під час навчання, отримали не тільки досвід, але різні контакти в професійних колах.

Психологи і тайм-менеджери підкреслюють, що суміщення роботи та навчання дисциплінує молодих людей, вчить правильно планувати завдання і оптимізувати час на їх виконання, а також допомагає навчитися швидко й правильно розставляти пріоритети.

Ігор Шевчук – один зі студентів Львівської Політехніки, що працює за своїм фахом у галузі журналістики, погодився надати нам коментарі про досвід суміщення роботи і навчання. Ігор працює в українському інформаційному агентстві футбольного спрямування та навчається на третьому курсі Політехніки.

«Відверто кажучи, – говорить Ігор, – коли навчався офлайн, то було дуже важко поєднувати і те, і те. На сьогодні трішки легше, коли зробили дистанційне, адже маю тепер часу на все. Загалом, на мою думку, це дуже круто, коли ти вчишся на журналістиці та працюєш у цій галузі. У мене вже набрався чималий стаж, адже я почав працювати за фахом ще в 9 класі. А якщо аналізувати мій досвід від початку навчання в університеті, то на 2 курсі працював у футбольному клубі «Карпати» (Львів), а зараз працюю у «Брутальному футболі». Тому я вже звик до поєднання схеми: «робота-навчання». Також хочу відзначити наших викладачів, які розуміють, що ти працюєш за фахом і допомагають тобі в разі чого, якщо ти пропустив якусь пару чи щось потрібно доскласти. Це дуже важливо, що у викладачів і студентів є взаєморозуміння та повага. Вони завжди знають, що ти пропустив пару не через те, що проспав, а через те, що працював, ти представляєш університет, гадаю, що викладачі пишаються тими студентами, котрі працюють у рідній галузі. Я вдячний своїм викладачам, які йдуть мені на зустріч».

Я запитав Ігоря, чи не має він «крамольних» думок покинути навчання, бо й так працює вже за фахом.Чи, може, вважає, що вища освіта пригодиться, а диплом обов’язковий для журналіста.

«В мене ніколи не було думок про те, щоб покинути навчання. Зізнаюся, що думав над тим чи брати індивідуальне, чи ні, але оскільки я зумів належно поєднувати навчання й роботу, то доволі швидко ці думки зникли. Тим більше, що зараз все дистанційно, тому зручно. Вважаю, що вища освіта ніколи зайвою не буде. Колись люди більше звертали увагу на диплом, на те, яка в тебе освіта, який університет ти завершив і так далі. Зараз це трішки відходить на задній план, але все одно є ще важливо. Бо якщо ти хочеш досягти великих успіхів у журналістиці, то, звичайно, що тобі потрібен диплом і вища освіта. Звісно, може бути таке, що у майбутньому тобі диплом журналіста не знадобиться і ти підеш працювати в якусь іншу галузь, однак ті емоції, той досвід, який ти отримуєш, працюючи чи навчаючись на журналістиці, є безцінний».

Отже, зі сказаного вище, ми можемо зробити висновок, що якщо ви вибрали одночасно вчитися і працювати, то доведеться підлаштовуватися під нелегкі життєві обставини, йти на деякі жертви і компроміси. Кидати навчання не варто, оскільки хороша освіта збільшує шанси побудувати кар’єру, яка буде приносити добрий заробіток. Працювати в студентські роки – похвально, це буде характеризувати вас як серйозну і самостійну людину.