Як швидко підготуватися до сесії: поради четвертокурсника Львівської політехніки

Дмитро Курка, студент 4-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Ілюстрація до матеріалу

Багатьох студентів під час сесії цікавить питання: як успішно підготуватися до іспитів в умовах, коли часу обмаль? Типовий студент не так часто занурюється в навчання від першого дня семестру. Натомість на початках зволікає: мовляв, до іспитів ще далеко, а до дедлайну нема чого напружуватися. Але дні минають швидко, і не встигає студент обернутися, як уже настає сесія.

Як успішно підготуватися до іспитів за короткий проміжок часу? Свої поради дає студент 4-го курсу Львівської політехніки Данило Жеребецький.

Працюйте за планом

За словами Данила, важливо спланувати підготовку до сесії.

– Пам’ятайте: найпродуктивніший другий етап підготовки, оскільки на першому ти лише втягуєшся, опрацьовуєш, а на третьому – втомлюєшся й не зможеш як слід сконцентруватися. Тож, якщо у вас залишилося тільки три дні, заплануйте основне навантаження на другий день. У перший день я просто оновлюю свої знання додатковими матеріалами. Наступного дня розберіться з тією ж проблемою, але глибше – за підручником. А третій день повністю відведіть на повторення пройденого матеріалу. Тривіальне зубріння варто використовувати в крайньому разі, бо цей метод доволі неефективний. Запорука доброго запам’ятовування – інтелектуальна робота з матеріалом. Спробуйте докопатися до суті теми та використайте ключові слова у своєму методі.

Виділяйте найважливіше

Також треба зосередитися на найважливіших моментах, щоб швидко зрозуміти матеріал.

– Хочете вникнути в матеріал? Чудово! Але ви можете зробити це пізніше – після сесії, а зараз часу обмаль. Тому зосередьтеся на найважливішому. І тут добре допоможуть сила вашої уяви та різноманітні мнемотехніки, завдяки яким можна запам’ятати великий обсяг інформації. Наприклад, так званий палац пам’яті. Принцип такий: на основі вивченого матеріалу формується тип будівлі. Основній інформації відводиться роль фундаменту. Головними аспектами будуть опорні колони, а найважливішими деталями – конструкція даху. Створення такого ланцюжка асоціацій – запорука того, що ви зрозумієте суть матеріалу й ефективно його запам’ятаєте.

Музика може допомогти зосередитися

А ще Данило радить підібрати правильну музику.

– Коли роботи багато, а часу мало, я вмикаю дуже агресивну музику – вона додає мені енергії й допомагає краще зосередитися. Але це, звичайно, на розсуд кожного. Скажімо, деякі мої знайомі взагалі не витримують зайвого шуму під час роботи.

Та найважливіша його порада – віра в себе. Адже, стверджує хлопець, усе починається з думки, що ви можете скласти іспити – і ви їх складете.