Як працює Студентський волонтерський штаб Львівської політехніки

Департамент освіти і науки Львівської ОДА
Ректор і члени Студентського волонтерського штабу

Від 24 лютого на базі Національного університету «Львівська політехніка» працює волонтерський штаб, який у перший день війни був сформований представниками студентства, аспірантами, викладачами.

З кожним днем усе більше людей долучається до допомоги. Волонтери плетуть сітки, збирають гуманітарні вантажі для відправлення на передову, допомагають переселенцям, які знайшли прихисток у приміщеннях навчального закладу, шиють спальники та елементи розгрузки, забезпечують бійців павербанками (які виготовляють друзі волонтерів), ліхтариками, дрібним спорядженням і технікою, яку в змозі знайти або придбати. І це далеко не повний перелік активностей.

14 тисяч квадратних метрів – саме стільки основ для маскувальних сіток сплели волонтери Політехніки за перші два місяці війни. Силами Студентського штабу по Львову та області організовано близько 70 осередків плетіння маскувальних сіток, у яких залучені студенти, викладачі та працівники Університету. Спільними зусиллями вже сплетено тисячі квадратних метрів, із них дві найбільші – рекордних розмірів 21×21 метр для літаків.

Крім того, волонтери вже пошили для воїнів 100 спальників (гроші на які зібрано спільнокоштом), підсумки для аптечок та інші підручні предмети на розгрузці військових.

Від другого тижня війни до Штабу почали надходити запити з передової – спочатку на сітки, згодом на медичні засоби й технічні прилади. Тож в одному з приміщень Львівської політехніки було розгорнуто штаб гуманітарної допомоги, яку студенти власними силами доставляли з Польщі.

Далеко не повна географія медичної допомоги військовим: Пуща-Водиця, Харків, Київ, Коростень, Попасна, Слов’янськ, Буча, Херсонська область, Шостка, Миколаїв, Бердянськ, Васильків.

Коли налагодились більшість процесів роботи, а деякі стали конвеєрними й автоматичними, взялися шукати автомобіль для однієї з частин міста Кременчука. Вдалось назбирати кошти і привезти джип, який полагодили та пофарбували для бойових дій і вже доставили військовим на місце дислокації.

Студенти Політехніки активно волонтерять у своїх рідних містах та селах за межами Львівщини: це і маскування сіток, і допомога біженцями, і робота з дітьми, і гуманітарна допомога, і рятувальна служба Товариства Червоного хреста, і приготування тушківок та випічок для військових на фронті.

Дякуємо всім, хто долучається до допомоги!

Разом ми сила!

Все буде Україна!

Ректор і члени Студентського волонтерського штабу Члени Студентського волонтерського штабу Члени Студентського волонтерського штабу Члени Студентського волонтерського штабу Члени Студентського волонтерського штабу Члени Студентського волонтерського штабу Члени Студентського волонтерського штабу