Як працює програма підтримки менторів Львівського IT Кластеру: приклад GlobalLogic і Політехніки

Львівський ІТ Кластер
Ілюстрація до матеріалу

Менторство – важлива складова тех-освіти. Завдяки йому студенти можуть навчатися у практиків, здобувати реальний досвід роботи й розширювати мережу контактів із професійної сфери. Так само для менторів – це шанс реалізувати спільні проєкти разом зі студентами, розвивати лідерські навички й мати прямий вплив на якість тех-освіти. Виграють від такої співпраці й компанії, що підтримують наставництво. Адже вони роблять внесок у залучення нових кадрів та просування бренду роботодавця.

Саме тому в межах освітнього проєкту IT Expert спільнота Львівського IT Кластеру розвиває Програму підтримки менторів. Вона включає два основні напрями: підтримка наставників зі сторони Кластера та зі сторони ІТ-компаній, які долучаються до програми. Серед них – GlobalLogic.

Компанія активно підтримує проєкт IT Expert, мета якого – постійне оновлення бакалаврських програм у сфері IT. GlobalLogic однією з перших долучилася до програми підтримки менторів. Цьогоріч для роботи зі студентами компанія делегували семеро наставників. За підтримки Кластеру досвідчені спеціалісти менторять студентів у трьох вищих навчальних закладах Львова: Національному університеті «Львівська політехніка», Львівському національному університеті імені Івана Франка та Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності.

Артем Поляков, System Architect у GlobalLogic та ментор студентської команди на програмі «Інтернет речей» у Львівській політехніці, займається менторством уже більше п’яти років. Починав з наставництва новачків у компанії, нині також працює і зі студентами. Для нього це можливість вдосконалювати свої знання та безпосередньо впливати на розвиток освіти.

«У мене є троє дітей. І я хочу, щоб їм не треба було виїжджати за кордон, коли вони обиратимуть, чим хочуть займатись. Я хочу, щоб вони могли отримати якісну освіту тут, в Україні», – каже Артем Поляков.

Ментори мають можливість проводити лекції та воркшопи у своїх альма-матер і таким чином віддячити університетам, які самі ж закінчили. Крім того, вони отримують ексклюзивний мерч, можливість проходити навчання на курсах для підвищення кваліфікації та інші бонуси, що сприяють мотивації наставників.

«Компанія надає мені можливість купувати книги, їздити на конференції, брати участь в техтоках. Я забезпечений усім тим, що потрібне для навчання. І це дуже мотивує», – ділиться Артем Поляков.

Він розповідає, що наставництво впливає і на його професійний ріст у компанії.

«Менторство закладено в матрицю мого розвитку. Компанія зацікавлена, щоб на проєкті були люди, які готові ділитися інформацією. Проєкти змінюються, люди змінюються, і потрібні ті, які вміють та готові навчати нових фахівців».

Також ментори можуть залучити у свої команди в компанії нових талановитих спеціалістів. Уже є кілька успішних кейсів співпраці. У 2021 році семеро студентів кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій у Львівській політехніці спільно з наставниками із GlobalLogic розробили програму розпізнавання обличчя. Вона відрізняє живу людину від підставленої світлини. Після успішного захисту четверо студентів отримали пропозицію про співпрацю в GlobalLogic.

Докладніше – на сайті Львівського ІТ Кластеру.