Як не втрачати спокою в оточенні новин про війну

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ірина Сняданко

Нині наш інформаційний простір переповнений новинами про російську агресію. Звичний спосіб життя багатьох людей зруйнований. Звуки сирени та потреба бігти до бомбосховища стали новими реаліями багатьох українців. Занепокоєння, невизначеність, тривожність і страх перед майбутнім – це лише кілька наслідків, які ми спостерігаємо вже сьогодні. Тож саме час подбати про своє ментальне здоров’я.

– Упродовж п’яти днів у людей відбувається адаптація до стресу. Звісно, постійно стежити за новинами не варто. Треба сконцентрувати свою увагу на буденних справах. Якщо людина живе на території, де не стріляють, то потрібно й далі виконувати ті справи, які вона виконувала до війни. Подбайте про своїх близьких, поговоріть з родичами, прийміть душ і поснідайте. Саме це допоможе відірватися від поганих думок. Пам’ятайте, що життя триває навіть в умовах війни, – наголошує завідувачка кафедри теоретичної та практичної психології Інституту права, психології та інноваційної освіти Ірина Сняданко.

Як стверджує психологиня, в людей підвищується тривога, коли вони чують сигнал про те, що треба йти в укриття. Варто спокійніше на це реагувати. Часто сигнал тривоги – це лише попередження про те, що вилітає ворожий літак. У людей досить часу, щоб знайти безпечне місце. Для того щоб не панікувати, потрібен чіткий план дій. Якщо людина має план, це дуже знижує тривогу й паніку.

– Важливо ввімкнути позицію свідомого громадянина України. Треба виконувати свій громадянський обов’язок, дбати про себе та своїх рідних і допомагати країні всіма силами, – зазначає Ірина Сняданко.

У нинішній ситуації надзвичайно важливо не втрачати спокою, не панікувати, а акумулювати свої сили для підтримки родини та країни. Тож разом до перемоги!