Як якісно написати курсову роботу? Поради студентки Львівської політехніки

Ілона Собчук, студентка 2-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Усі студенти свого часу мають нагоду зіткнутися із написанням курсової роботи. Це вид науково-дослідницької діяльності, який готує студентів до виконання дипломної роботи. Для тих, хто писатиме її вперше, може видатися, що це надто складно, довго й нудно. Але, всупереч поширеній думці, курсову роботу можна і потрібно написати самому. Необхідно визнати, що внаслідок здійсненої праці ви отримаєте незамінні знання, навички, а також поглиблено, детально і досконало вивчите досліджувану тему.

Моя співрозмовниця – студентка 2-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО Діана Луць. Діана цьогоріч уперше захищала курсову роботу й отримала хороший результат – 84 бали. І має корисні поради, які допоможуть вам якісно написати свою курсову роботу.

Комунікуйте з науковим керівником

Не соромтеся й не лінуйтеся узгодити все з керівником та поставити уточнювальні запитання. Упродовж бесіди прислухайтесь, на що звернути увагу, дізнайтеся, які аспекти теми найбільш важливі, аби відобразити у своїй роботі актуальну інформацію.

Огляньте загальну інформацію з теми своєї роботи

Перед складанням змісту курсової роботи перегляньте джерела (підручники, статті, дисертації, словники), але не заривайтеся в матеріали по вуха: ймовірно, викладач у майбутньому внесе виправлення у ваш зміст, захоче закцентувати увагу на одних питаннях, а інші поставити на задній план.

Створіть папку з літературою, яку плануєте використовувати

Узгодивши план, складіть список літератури. Зазвичай викладачі можуть підказати вам основні праці, на які потрібно спиратися (тож не ігноруйте першу пораду – проконсультуйтеся з керівником, а не вручайте йому відразу готову курсову).

Але праць, які порадив керівник, зазвичай недостатньо. Все ж ви повинні самостійно знайти матеріали, адже в цьому і полягає мета дослідження. Обов’язково структуруйте його відповідно до змісту роботи, розділіть на декілька частин. Так вам буде легше орієнтуватися у вирі інформації.

Що більше інформації ≠ то краще

Багатьом студентам здається, що написати більше, ніж потрібно, означатиме успіх. Проте не нехтуйте методичними вказівками та зазначеним обсягом роботи. Врешті-решт, керівник змусить студента скорочувати працю до потрібного розміру та виділити головне й акцентувати на ньому.

Не прокрастинуйте

Проблеми виникнуть, якщо ви відкладатимете написання «на потім». Готуйтесь завчасно, достатньо щодня виділяти на курсову по 30–60 хвилин – це небагато. Дослідження має бути спокійною, рівномірною та обдуманою.

Як тільки ви обрали тему, проконсультуйтеся з науковим керівником, попрацюйте над змістом і списком літератури (виконайте перші три пункти). Оскільки ви приблизно знатимете, що на вас чекає, і зрозумієте, що зволікати й відкладати на останній момент не можна, буде легше налаштуватися на роботу, бо думки про курсову переслідуватимуть.

Створіть особливу атмосферу

Працюйте на вулиці, в парку чи в кафешці. Доречно поринути у привабливе навколишнє середовище, у якому вам водночас і комфортно, і по-особливому можна налаштуватися на роботу. Це неабияк посприяє продуктивності та надасть процесу приємних ноток.

Ставтеся серйозно до цієї праці

Якщо поставитися до написання курсової серйозно, то цілком реально написати її за тиждень-півтора. Особисто у мене написання курсової роботи зайняло 2 тижні, завдяки рекомендаціям, що перелічені тут.