Як досягнути своїх фінансових цілей?

Олексій Другов, д.е.н., професор кафедри менеджменту організацій Львівської політехніки
Олексій Другов

У попередньому пості на сторінках Львівської політехніки ми з вами обговорили, як правильно поставити свої життєві фінансові цілі. Та це, звісно, лише початок шляху. Дуже важливо навчитися правильно розраховувати свої фінансові можливості й виробити правильні звички та навички для того, щоби досягнути поставлених цілей.

Ваші цілі не досягнуться самі собою, тому вам потрібно розробити план дій з їх досягнення. Для того щоби зрозуміти, наскільки ви зараз спроможні реалізувати свої фінансові плани, треба здійснити такі кроки:

  1. Чітко визначити, який фінансовий ресурс ви зараз маєте. Для цього потрібно розрахувати вартість ваших активів і зобов’язань. В активах варто виділити дві складові: ліквідні (депозити, готівка, цінні папери) та малоліквідні (нерухомість, автомобіль).
  2. Порахувати загальну вартість ваших фінансових цілей (зразок оформлення і підрахунку є у попередньому пості.
  3. Скласти ваш річний бюджет: розрахувати ваш річний дохід та річні витрати, відняти – і ви знатимете ваш річний прибуток (позитивний грошовий потік). Це кошти, які потрібно використовувати на досягнення фінансових цілей або ж на інвестування. Вони враховуються у ваш фінансовий ресурс для виконання середньо- та довгострокових цілей. Те, як правильно складати бюджет і як заощаджувати, ми ще обговоримо в нашому блозі.

Визначити, чи покриваєте ви власними ресурсами (ліквідні активи + чистий грошовий потік) виконання своїх фінансових цілей. Якщо ні – потрібно їх виконувати у мірі пріоритетності (спочатку реалізовувати цілі з пріоритетністю 1–3 за п’ятибальною шкалою, решту – за умови появи додаткових можливостей).

Для прикладу: ваша наступна життєва ціль – купити автомобіль на потреби ЗСУ. Він коштує 6000 доларів. У вас зараз є 5000 доларів, але 3000 доларів ви маєте тримати як фінансовий резерв. Тобто вільні кошти – 2000 доларів.

Ваш річний дохід (для зручності переведемо в долари) – 10 000 доларів.

Ваші річні витрати – 6000 доларів.

Тобто ваш річний чистий грошовий потік (прибуток) – 4000 доларів.

Ваш ресурс за рік – 2000 доларів (вільні зараз) + 4000 доларів (прибуток за рік) = 6000 доларів. Це означає, що за рік ви зможете виконати цю фінансову ціль.

Отож ваше завдання зараз – не допускати надлишкових витрат і дотримуватися планового рівня доходів протягом наступного року (здійснюйте контроль за коштами на реалізацію цілі щоквартально – чи вкладаєтеся ви у графік). Якщо ж ми переможемо швидше – ви матимете додатковий фінансовий ресурс на виконання наступної життєвої цілі!

  1. Якщо ми розраховуємо можливість придбання нерухомості та автомобіля, від його запланованої вартості потрібно відняти вартість наявних у вас нерухомості та автомобіля (якщо ви їх маєте). Купуючи новий автомобіль, ви переважно продаєте попередній.
  2. Потрібно не забувати, що є інфляція і ваші цілі з часом зростатимуть у ціні. Якщо ви записали свої фінансові цілі в доларах США, ваші цілі дорожчатимуть у середньому на 3 % за рік. Якщо у гривнях – то на 7–10 %. Це також потрібно враховувати під час побудови фінансового плану.

Та всі ці розрахунки не працюватимуть, якщо у вас немає мотивації й фінансової дисципліни. Є чимало прикладів людей, які багато заробляють, а витрачають ще більше або ж, маючи великий капітал, втрачають його у провальних фінансових операціях.

Провівши всі зазначені розрахунки, розробіть для себе кроки, які ви плануєте зробити для досягнення кожної цілі, і графік, який ви встановили для виконання кожного кроку. Розмістіть план дій на видноті, щоб нагадувати вам про кроки, які ви робите.

Крім усього іншого, фінансові консультанти рекомендують:

  • окремо виділяти гроші з кожної зарплати на надзвичайний фонд, фонд коледжу або на майбутню додаткову пенсію;
  • стежити за прогресом своїх заощаджень та інвестування. Щоб не відставати від своїх цілей, записуйте свій прогрес у журналі, бухгалтерській книзі, електронній таблиці або у програмі для особистих фінансів. Це може допомогти вам скорегувати свої доходи або ж витрати в разі потреби. Святкуйте свої успіхи. Визнайте свій прогрес і винагороджуйте себе, коли досягнете мети.

Для натхнення варто оточити себе нагадуваннями про свої фінансові цілі. Наприклад, якщо ви заощаджуєте на новий будинок чи на велику подорож, тримайте біля дзеркала фотографію свого ідеального будинку або місця відпочинку.

Експерти рекомендують також регулярно переглядати свої фінансові цілі й загальний фінансовий план. План слід переглядати щоразу, коли у вашому житті або фінансовому стані стаються значні зміни. Якщо цього не відбувається – переглядайте план щороку, щоб точно відобразити будь-які пріоритети, життєві обставини чи фінансові фактори, які змінилися.

Варто також знати, що наявний у вас ліквідний фінансовий ресурс теж потрібно інвестувати, як мінімум для того, щоби його вартість не знижувалася через інфляцію.

У наступному пості ми обговоримо, як правильно сформувати свою фінансову подушку безпеки.

Ілюстрація до матеріалу Олексій Другов