Як дати раду з фінансами у час карантину? Про це розповідає доцент кафедри фінансів, обліку та аналізу ІППТ Лев Кльоба

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Лев Кльоба

Карантин, окрім певних змін нашого звичного устрою, спричинив нам і фінансові виклики. У багатьох українців постала проблема, як вижити у межах приблизно трьох місяців.

Це той проміжок часу, який мають покрити наші запаси на «чорний день». Що більший період «фінансової подушки» (тобто фінансового резерву на непередбачений випадок), то безпечніше ми себе почуваємо. Багато економістів рекомендують мати запас коштів щонайменше на 3–6 місяців, адже за 6 місяців, навіть потрапивши у складну ситуацію, можна знайти нову роботу. З другого боку, всі ми маємо різний поріг допустимого фінансового ризику. Тож на чому треба найбільше зосередитися?

  1. Під час карантину потрібно запланувати свої фінансові можливості (доходи та витрати) на термін не менше вже згадуваних трьох-шести місяців. Зазвичай витрати на базові життєві потреби, як-от їжа, комунальні послуги, орендна плата, купівля одягу, взуття тощо повинні становити 70% нашого доходу, 20% – допомога батькам чи рідним, решта 10% – особистий резерв.
  2. Якщо доходи недостатньо високі, варто спочатку подбати про кошик на «чорний день».
  3. Варто намагатися зменшити свої витрати. Важливо чітко продумати, як розподілити заощадження, щоб їх вистачило до кінця цього періоду. Перед походом до магазину доречно скласти список покупок, щоб придбати лише те, що дійсно потрібне, без чого не можна обійтись.
  4. Доречно відкласти на пізніше завчасно заплановане придбання побутової техніки, наприклад, заміну пралки чи холодильника.
  5. Під час карантину найголовніше – спокій, бо саме фінансова паніка найчастіше підштовхує нас до необдуманих покупок. У цей період зростає попит на валюту, але не варто бігти здавати чи купувати долари. Краще тримати заощадження у тих грошових одиницях, що маємо. Зростання (коливання) курсу валюти – одна з причин подорожчання продуктів на 10–15 відсотків.
  6. Підприємцям можуть невчасно надходити кошти за реалізовану продукцію, а частина населення може мати проблеми через перенесення термінів виплат заробітної плати. Тут нас виручать власні заощадження.
  7. Важливо пам’ятати основне правило кредитування: брати кредит лише на те, що у майбутньому гарантовано принесе дохід. Об’єктом кредитування може бути лише те, що вже сьогодні дає прибуток. Наприклад, можна взяти у кредит автівку, якщо плануємо на ній заробляти таксуванням.
  8. Карантин якраз дає можливість побачити, без чого ми зможемо прожити. І цей список для кожного з нас буде різний. Для цього важливо аналізувати свої доходи та витрати. Багато з нас не хочуть це контролювати, але тільки на основі конкретних даних можна розробити власну схему управління своїми фінансами. Технічно тут немає нічого складного – можна у зошиті від руки все записувати, можна використовувати табличку в Excel або додатки у смартфоні.
Лев Кльоба читає лекцію Лев Кльоба читає лекцію Лев Кльоба читає лекцію Лев Кльоба читає лекцію Лев Кльоба читає лекцію Лев Кльоба читає лекцію