«Я з гордістю розповідаю про наших вихованців і щиро пишаюся ними всіма» – Степан Шалата про діяльність Народного дому «Просвіта»

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Степан Шалата

Народний дім «Просвіта» – один із структурних підрозділів Львівської політехніки, який функціонує ще від 1992 року. Впродовж багатьох років його очолює заслужений працівник культури України Степан Шалата. Поспілкуємось із ним про те, чим живе сьогодні Народний дім, як вплинула пандемія на його діяльність та що можуть запропонувати студенту різноманітні колективи художньої самодіяльності.

– Розкажіть, як пандемія вплинула на діяльність Народного дому?

– Пандемія серйозно вивела нас із колії. Безумовно, сьогодні ми продовжуємо працювати й уже виробили модель роботи, яка можлива в ситуації, що склалася на цей момент. Треба розуміти, що майже понад рік наші студенти вчаться онлайн і, на жаль, через це повноцінної роботи всіх колективів художньої самодіяльності немає. Проте ми намагаємося все-таки проводити репетиції, концерти, стараємося залучати учасників колективів, які живуть у Львові, або поблизу міста й можуть приїхати. На жаль, у повному складі зараз працює лише Народний чоловічий хор «Орфей». Його учасниками є викладачі, всі вони вакциновані й можуть повноцінно приходити на репетиції і виступати. У повному складі також займається Народний камерний оркестр «Поліфонія», 29 грудня в органній залі був їхній концерт «Ніч перед Різдвом», на якому звучали колядки й багато духовних творів. Цей захід відвідало чимало почесних гостей, і публіка, звичайно, була задоволена.

– Над чим сьогодні працюють колективи художньої самодіяльності?

– Наразі ми готуємося до фестивалю «Велика коляда», у якому візьме участь Народний чоловічих хор «Орфей». Також плануємо традиційне дійство – «Прощання з колядою», попередньо захід заплановано на 14 лютого. Окрім цього отримали запрошення на фестиваль у Познані (Польща) й дуже хочемо влітку там побувати. У докарантинні часи ми організовували потужні «Шевченківські вечори». Це були одні із наймасштабніших щорічних заходів. Сьогодні ми також до цього готуємося, проте не можемо передбачити епідеміологічну ситуацію. Я сподіваюся, що нам все ж вдасться організувати цей захід, адже у ньому завжди беруть участь практично всі колективи, а їх у нас 12. Декілька років тому, на цей захід ми навіть запрошували сестер Тельнюк – відомий український вокальний дует. Вони приїхали спеціально до нас і виступали разом із нашим симфонічним оркестром, очевидно, це була особлива подія для Політехніки. До слова, вони були дуже здивовані, коли дізналися, що у Львівській політехніці є симфонічний оркестр, адже в інших українських ЗВО такого немає. Я щасливий, що сестри Тельнюк були задоволені співпрацею з нами. Ми часто запрошуємо відомих артистів, завжди хочемо здивувати публіку й придумати щось нове. Особливо тішить, що люди це розуміють і наша зала завжди заповнена. До речі, на концерти приходять не тільки політехніки, але й чимало львів’ян, які вже знають про нас і розуміють, що ми справді організовуємо заходи на високому рівні.

– Як студент може приєднатися до колективів Народного дому?

– Щорічно, 1 вересня, за винятком років, коли карантин був посилений, у нас проходить посвята у студенти. Тоді на площі біля 4 корпусу збирається близько 7 тисяч людей, переважно першокурсники. Спеціально до цього дня ми виготовляємо листівки й роздаємо їх студентам. У них розповідаємо про Народний дім і зазначаємо, що у Політехніці вони можуть не тільки навчатися, але й розвивати свої здібності в різних колективах художньої самодіяльності. Багато студентів, які отримали ці листівки, від перших днів навчання приходять до нас. Також ми завжди проводимо анкетування першокурсників, роздаємо анкети студентам, після цього з ними сконтактовуються керівники колективів і розповідають докладніше про нашу роботу, запрошують на репетиції. У такий спосіб щорічно збільшуємо склад колективів. Звісно, треба розуміти, що після закінчення навчання частина наших вихованців відходить. Прикро, що за останні два роки ми зібрали справді чудовий контингент дуже талановитих студентів, але через карантин складно організувати з ними роботу. Адже студенти з інших областей не будуть їздити тричі на тиждень до нас на репетиції. Те саме можу сказати й про поїздки, адже до карантину була добра традиція колективам виїжджати за кордон на різноманітні фестивалі. Ми відвідали багато країн Європи, а також США й Канаду. Сподіваюся, що невдовзі ситуація нормалізується й ми зможемо, як і раніше, активно подорожувати.

– Що може запропонувати студентам Народний дім «Просвіта», які можливості перед ними відкриває?

– Мабуть, найважливіше, що ми можемо дати студентам – це якісний естетичний розвиток, виховання в національно-патріотичному дусі, знання наших звичаїв і традицій, пошана до культури й національних надбань. Окрім цього «Просвіта» дає можливість поїздити по світу, познайомитися з іншими колективами й знайти друзів. Разом із колективами ми об’їздили практично всю Європу, погодьтеся, це неймовірні можливості для молодих людей. Також чимало студентів, які навчалися на різних технічних спеціальностях, але займалися у нас, згодом стали відомими артистами, отримали державні звання. Очевидно, що в цьому є й частина нашої заслуги, адже ми допомогли їм розвинути талант.

До карантину в колективах Народного дому займалося близько 800 людей практично з усіх інститутів Політехніки. Також є багато випускників, які надалі продовжують відвідувати Народний дім і це тішить особливо. У нас за плечима тисячі фестивалів, концертів, престижних нагород і дипломів. Ми відчуваємо підтримку нашого ректора Юрія Ярославовича, адже колективи забезпечені всіма музичними інструментами, костюмами, реквізитами. А нещодавно наш ансамбль естрадної пісні «Сузір’я» зворушив людей своєю колядкою. Такі речі надихають і мотивують. Мені ніколи не доводиться шукати приводів, аби з гордістю розповідати про наших вихованців і щиро пишатися ними всіма.

Степан Шалата Народний ансамбль бандуристів «Заспів» Народний симфонічний оркестр Народний камерний оркестр «Поліфонія» Народний чоловічих хор «Орфей»