XV Міжнародна школа україністики «Крок до України» ― завершальні штрихи та підсумки

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Скріншот з XV Міжнародної школи україністики «Крок до України» онлайн

Завершальним штрихом XV Міжнародної школи україністики «Крок до України» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, яка об’єднала охочих вивчати українську мову з дев’яти країн світу, стало урочисте вручення сертифікатів. І, незважаючи на те, що захід проходив в онлайн-форматі, теплі емоції, позитивний настрій опанував кожного учасника.

У закритті ХV Міжнародної школи україністики «Крок до України» взяла участь голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська. Почесна гостя першою звернулася до організаторів та учасників Літньої школи:

― Маю велику честь сьогодні бути разом із вами, адже Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою ― це зріла інституція, яка багато років опікується українською мовою як іноземною. Хоча на державному рівні лише нещодавно визначення «українська мова як іноземна» з’явилося в законодавстві. Ми живемо в модерний час, коли величина території, кількість нафти чи зброї має щораз менше значення, натомість культура, мистецтва, мова стають м’якою і розумною силою. Дуже важливо, що є МІОК і ваша щоденна праця втілюється в різні проєкти. Україномовна школа ― лише одна з ініціатив, та вона перетворює український світ у центральний для тих, які роблять кроки до України не космополітичної і модерної, а глибинної. І це надзвичайний внесок, за який безмежно вдячна. Своєю працею ви демонструєте, як кожен, роблячи якісно свою справу, здатен творити мозаїку української ідентичності. Ця Міжнародна школа україністики додає надзвичайно важливу інформацію про Україну. Тож нехай у вас будуть міцні крила і високе небо для лету.

У заході також взяли участь давні партнери МІОКу ― Світова Федерація Українських Жіночих Організацій. Завдяки їхнім старанням цьогоріч у XV Міжнародній школі україністики «Крок до України» вперше навчалося 11 студентів за кошти стипендії імені багатолітньої очільниці організації, відданої патріотки України, яка вболівала за розвиток і поширення української мови в світі, Анни Кісіль.

― Ваша робота ― надзвичайна. Це те, чого бракувало мені, коли я виростала у Великій Британії. Тоді ми формувалися лише в суботніх школах та молодіжних спільнотах. Дякую за те, що робите. Ми горді, що могли започаткувати стипендію імені Анни Кісіль, яка надзвичайно дбала про поширення вивчення української мови для діаспорян, ― наголосила заступниця голови СФУЖО Марія Фінів.

Від імені керівництва Львівської політехніки випускників Літньої школи україністики привітав проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак. Подякувавши команді МІОКу за вкладену працю і за багатолітню діяльність, яка позитивно впливає на імідж нашого Університету в світі, Олег Романович вислови сподівання, що незабаром такі навчання знову відбуватимуться в живому форматі і ті, які люблять Україну і вболівають за її розвиток, зможуть зустрітися у Львові. А також побажав усім щедрих плодів від їхньої праці та вкладених зусиль.

― Для мене сьогодні по-особливому хвилюючий день. Коли ми починали нашу роботу, нам всі дивувалися, говорячи, що питання мови не вирішене ще в Україні, а ми беремося за світовий рівень. А я знала, що маємо це робити! Можливо, мене і мою команду опанували романтичні мрії, та з часом вони переросли у прагматичні і ми зрозуміли, що це єдино правильний шлях. Бо утверджувати українську мову як державну ― це величезний напрям. А поширювати її у світі, не лише серед діаспори, а загалом серед іноземців ― це другий напрям. І тільки так, бо це є зброя, якою не тільки воюють, а утверджують, ― зазначила у своєму виступі директорка Міжнародного інститут освіти, культури і зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська. ― Цей шлях був не завдяки, а всупереч. І ми не могли б зробити стільки, якби не Політехніка, яка нам вірила і знала, що треба підтримувати, коли це не було популярно. Завдяки нашому Університету ми маємо можливість творити такі масштабні проєкти. В багатьох питаннях ми ― першопрохідці і саме на таких школах, на заняттях ми апробуємо нові підручники, програми. Для нас наші студенти ― є найкращими експертами цієї праці.

Своїми враженнями від навчання поділилися також студенти та викладачі школи. На завершення усім студентам вручили сертифікатів студентам.