Взаємодія як запорука успіху: у Львівській політехніці МІОК провів зустріч із членами Союзу Українців Румунії

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів зустріч із делегацією Союзу Українців Румунії (СУР) на чолі з його головою Миколою-Мирославом Петрецьким.

Захід відбувався в актовій залі головного корпусу університету. Члени делегації СУР розповіли студентам та викладачам Політехніки про українську громаду в Румунії.

А розпочалася зустріч із хвилини мовчання на знак вшанування пам’яті загиблих у російсько-українській війні. Після цього о. Адріан Вішован, член СУР, благословив цей захід.

Проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Львівської політехніки Лілія Жук привітала учасників і наголосила, що ця зустріч є особливою подією.

«Львівська політехніка завжди радо вітає представників і діячів світового українства. Ми знаємо й цінуємо вашу невтомну працю заради успіху загальноукраїнської справи і заради розвитку міждержавних відносин. Уже понад 30 років надійним партнером світового українства є Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». МІОК опікується світовим українством, розвиває та плекає ті стосунки, які вже є, і генерує нові зв’язки. Будьмо й надалі єдині і згуртовані, будьмо разом», – закликала Лілія Жук.

Головний запрошений гість – голова Союзу Українців Румунії, депутат румунського парламенту, лідер української громади та відомий громадсько-політичний діяч Микола-Мирослав Петрецький – подякував за можливість поспілкуватися з молоддю Львівської політехніки.

«Українці Румунії, після угорців та ромів, є третьою за кількістю осіб громадою країни, яка належить до нацменшин. Коли говоримо про українців у румунській державі, то маємо на увазі автохтонних українців. Багато хто думає, що ми діаспора. Ні, ми не діаспора – ми там народилися. Села, де компактно проживає українське населення, мають столітні традиції. Отець Адріан, який розпочав подію молитвою, служить у найбільшому українському селі, де живе понад 10 тисяч українців. Історія цього села налічує більш як 750 років. Ми не належимо до жодної політичної партії й усі наші представники – представники СУР, тобто представники українців», – наголосив Микола-Мирослав Петрецький.

Також він зазначив, що румунська держава надає велику увагу національним меншинам, стимулюючи і фінансово, щоб допомагати їм розвивати їхні культурні надбання.

«Сильний акцент ми робимо на культурі, мові й освіті. Це ключові речі, завдяки яким можемо зберегти нашу ідентичність. Таким чином СУР поділений дуже правильно на кожному рівні. У всіх селах, де компактно проживає українське населення, є місцеві організації. На повітовому рівні в нас працюють філії СУР, а на національному – маємо Раду СУР. Також наші представники є в сільських, повітових радах, у місцевих адміністраціях, в уряді й навіть у парламенті. Все це дає нам змогу тримати зв’язок із нашими членами та представниками українських громад, а найважливіше – допомагати їм обстоювати українські інтереси на всіх рівнях. Адже наша сила в єдності», – сказав голова СУР.

Союз Українців Румунії щороку організовує 3–4 тисячі культурних заходів. Третина з них присвячена освіті молодого покоління українців, щоб заохочувати дітей вивчати українську мову. Завдяки інтенсивній роботі СУР кількість дітей, які вивчають українську мову чи вирішують опановувати всі предмети українською, постійно зростає.

«Це дуже важливо, бо знаємо, що без молоді в нас немає майбутнього, адже не буде кому все це передати. Щоб у Румунії функціонував один румунський клас, має бути приблизно 24–30 дітей. А для того, щоб був клас для української меншини, досить і трьох дітей. Тоді держава забезпечує всім, що треба: викладачами, книжками і так далі. Також школа отримує більші кошти на функціонування, коли в ній є клас нацменшин. Так влада Румунії заохочує розвивати культуру нацменшин і всіляко підтримує українців», – зазначив Микола-Мирослав Петрецький.

Генеральна секретарка СУР Люба Горват розповіла, що вони тісно співпрацюють із МІОК, зокрема щодо курсів удосконалення української мови для їхніх учителів.

«Також Союз Українців Румунії робить сильний акцент на науковій діяльності. Щороку ми організовуємо міжнародні конференції славістики. Завдяки нашому депутатові парламент у 2018 році ухвалив закон про святкування Дня української мови в Румунії на національному рівні. В межах цієї події відбуваються міжнародні симпозіуми про українсько-румунські відносини», – додала Люба Горват.

Перший заступник голови СУР Василь Пасинчук, який уже понад 30 років представляє інтереси українців, запевнив, що громада Румунії всіляко підтримує Україну в цей важкий час війни з Росією.

«Я громадянин Румунії, громадянин ЄС – і цим дуже горджуся. Але за національністю я українець і горджуся цим не менше. У ці складні часи ми не могли не бути поруч з українським народом. Ви всі знаєте, як Румунія, румунський уряд прийняли біженців з України. Роль СУР була і є вагомою в цьому плані. Я думаю, що ми зробили багато, щоб полегшити важку долю цих людей. СУР не політична партія, але ми маємо можливість робити все, щоб зберегти в Румунії українську культуру, наші традиції, мову і щоб українство не пропало», – сказав Василь Пасинчук.

З початку повномасштабної війни Росії проти України понад 12 тисяч членів СУР допомагали збирати гуманітарну допомогу українцям. За цей час вони переслали до нашої країни більш ніж 8 тонн гуманітарних вантажів. Понад 2 тисячі членів СУР постійно були на пунктах пропуску між Україною і Румунією, щоб усіляко допомагати вимушеним переселенцям.

Директорка МІОК Ірина Ключковська зауважила, що Союз Українців Румунії своєю титанічною працею допомагає наблизити нашу спільну перемогу у війні з агресором.

«Ці люди – скарби України! Вони наші скарби, які не гаслами, а своєю, як казав Митрополит Шептицький, «тихою і невтомною працею» люблять Україну. Думаю, всі розуміють, у який історичний час ми живемо. На наших очах уже в цю хвилину гартується нація. Це не просто слова. Це те, що викликає велику гордість. Зараз історичний момент полягає в тому, що твориться глобальний український світ. Минув час, коли казали, що ми тут, а ви там. Ні, ми всі разом», – наголосила Ірина Ключковська і вручила голові СУР подяку від імені Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

Після завершення офіційної частини заходу студенти мали змогу приватно поспілкуватися з членами СУР і зробити світлини на пам’ять.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі