Виставка газети «День» – відображення життя: у Львівській політехніці відкрито ювілейну фотовиставку

Наталія ПАВЛИШИН, Тижневик «Аудиторія»
на фотовиставці газети «День»

Сюжети, які прагнули донести автори світлин, змушують замислюватися, аналізувати, шукати в побаченому глибінь, – такою є 20-та фотовиставка газети «День», яку 22 травня представили у Львівській політехніці.

Майже двісті робіт у чотирьох рубриках – «Політика», «Український світ», «Фото з історією» та «Світ очима дітей» – це «чесна розмова про життя».

Вітаючи гостей на відкритті фотовиставки, заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Андрій Яців наголосив, що ці 20 виставок – це 135 представлень у великих і малих містах України, понад півтори тисячі фотографів і сотні тисяч глядачів.

Фотовиставки газети «День» відкривали нам, українцям, нашу країну, акцентували увагу не тільки на больових точках нашого суспільства, а й на точках росту, показували деградацію політичного класу, але й еволюцію характерів громадян, підказували, які «вітаміни» необхідні для гармонійного розвитку всієї української громади, – зазначив Андрій Яців.

Дякую головному редактору «Дня» Ларисі Івшиній за те, що вона обирає саме Львівську політехніку. Це справді велика честь для нашого університету. Завжди вболіваємо за героїв світлин. Адже фотографії – це більше, ніж мистецтво, а завдяки цим фотовиставкам ми можемо у них заглиблюватися, – підкреслив у своєму виступі ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало.

Серед запрошених гостей був і заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. Він подякував за роботу команді газети «День», завдяки праці якої важливі події, люди, моменти є доступні читачам. Він вручив Ларисі Івшиній подарункову монету зі зображенням покровителя Львова – Юрія-змієборця, наголосивши, що пані Івшина є не лише у наглядовій раді Львівської політехніки, а й у наглядовій раді міста.

Ця виставка документує широкий діапазон нашого національного буття, національного характеру, ідентичності. А також дає виміри нашої сили, нашої тверді у конфігурації і ніжності, притаманних українцям, які допомагають обстоювати свої критерії краси і гідності у будь-яких обставинах. Також субстанцію тої тверді, яка нам дуже потрібна, щоби з перспективою й оптимізмом дивитися у майбутнє, щоб ми розуміли, що тільки у такий спосіб, коли буде комбінація тих властивостей української душі, українського серця, української підсвідомості, зможемо побудувати реальну Україну. Важливо, що фотографії «Дня» не постановочні – тут справді вирує життя, яке дає нам концентрацію згустку болю, сили і краси. З погляду естетики, ці твори відпрацьовано до такої міри, що я подивований, наскільки злагоджено працювали експерти, які добирали ці світлини. Тому ми й відчуваємо ту велику потугу, якою є українська нація, – проаналізував виставку мистецтвознавець, історик мистецтва, проректор Львівської національної академії мистецтв і постійний автор «Дня», професор Роман Яців.

Серед поважних гостей на відкритті був й авторитетний перекладач, письменник і науковець, професор Андрій Содомора. Вітаючи Ларису Олексіївну з відкриттям нової виставки, він зазначив своє особливе зворушення.

Наше життя, не лише в Україні, а в цілому світі, буремнішає. Найбільше це відповідає прадавній метафорі про житейське море. Це море стає дедалі бурхливішим, а у ньому щораз важче знайти якісь орієнтири, куди можна рухатися далі. Газета «День» є тим орієнтиром, що допомагає у цьому буремному житті зорієнтуватися. Мені впала у вічі фотографія, що навіяла Шевченкові слова «Хрести дубові посхилялись, слова дощем позамивались…». Хрести наших борців за незалежність, за волю України… Та все ж, які б дощі, вітри не були, як би хрести не посхилялися, ніколи не затруться Шевченкові слова «Борітеся – поборете». Ви завжди виразно акцентуєте на тому, що ми, попри все, маємо боротися, ніколи не зневірятися.

Заглиблення у філософію шляху, який торує газета «День», продовжилося на зустрічі, що відбулася у приміщенні Tech StartUp School. Тут зібралася молодь, серед якої багато було майбутніх журналістів, та шанувальники «Дня». Інтелектуальна бесіда стосувалася засадничих принципів і основних історичних постатей та подій, які ввійшли у книжкові видання редакції. Чимало уваги приділили книзі «АVE. До століття Гетьманату Павла Скоропадського». Молодь мала багато запитань про цього видатного політичного діяча, а також прагнула аналізу його діяльності в різні періоди.

на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День» на фотовиставці газети «День»