Випускниця Львівської політехніки Карина Прокопенко: «З усіх подій, що відбулись на капеланстві, можна написати книгу»

Центр Студентського Капеланства
Карина Прокопенко

Розповідає Карина Прокопенко, ексголова Студентського аматорського театру «САД», учасниця Волонтерського простору «DoBro», випускниця Національного університету «Львівська політехніка» та студентка Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця (м. Краків):

– Минає п’ятий рік, як моє життя пов’язане з капеланством. Взагалі 50% студентського життя припало на капеланство. Вперше потрапила після першого курсу, а активною учасницею стала на третьому. Цьому передувала поїздка в Коблево (відпочинкова база Політехніки). Тоді в нас була Школа лідерства із капеланством і, вивчаючи емоції, ми розігрували сценки.

Ліфт, різні люди – я мала зіграти злу, нервову людину. Результат: всі стоять в ступорі, частина починає сміятись, ніхто вже нічого не грає, Наталка Сепик питає: «А чому тебе досі не має в театрі «САД?». (Надто реалістично зіграла, особливо враховуючи, що агресивність – це не про мене). Я скептично подивилась... який театр, я ніколи не цікавилась акторством... Але пообіцяла Наталі, що прийду на репетицію. Так я звідти й не вийшла – досі в театрі.

За пів року гри у серйозних виставах – «Голодомор», «І помер, і воскрес», – я вирішила, що з початком нового навчального року не буду продовжувати грати, дуже ж серйозні ноти зачіпали, хотілось розвантаження. Але не так сталось, як гадалось . За деякий час до того до мене підійшов тодішній виконувач обов’язків старости (Роман Сепик) і о. Юрій і сказали, що бачать мене старостою театру на рік, що прийде, і щоб я подумала. І тут я «сіла». Люди на мене такі надії плекають, а я «звалити» надумала…

Я дала собі час подумати і все ж вирішила зашитись, так як щось мене в тому всьому чіпляло. Так лише за рік гри в театрі я стала старостою і вже взимку разом з о. Юрієм їхали на Схід України з вертепом, за який я відповідала, а це була добра арава 22 людей (там були і дракончики  – студенти/випускники, що вже довший час на капеланстві). Далі пішла активна участь і в інших проектах ЦСК. Ще рік до того, навесні, через брак волонтерів я погодилась їхати на гаївки і стала активним волонтером простору «DoBro».

Взагалі з усіх емоцій, історій, подій, що відбулись на капеланстві, можна написати книгу чи добрий розділ книги. І хто знає, можливо воно колись так і буде.

P.S. А закрутилося все з того, що я десь протягом року приглядалась до спільноти капеланства, і перше, що затягувало, – не релігія, а власне цінності, які бережуть тут. Потім вже були відносини між людьми, проєкти та їх цілі, дозвілля, що організовують для студентів і т.д.