Випускниця Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Марія Майор про плюси і мінуси фрілансу

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Марія Майор

Марія Майор вивчала системний аналіз в Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки. Дівчина була єдиною з групи, хто вирішив не вступати на магістратуру – любов до мандрів і бажання знайти себе завели її аж на Кіпр, де вона захопилася фрілансом. Ці «стосунки» тривають уже більше року, і Марія чітко бачить у них своє майбутнє.

З чого все почалося

Під час навчання у Політехніці я потрапила в BEST, у відділ маркетингу, де і перейнялася графічним дизайном. Згодом зрозуміла, що на цьому можна гарно заробляти в інтернеті. Я дуже люблю мандрувати, особливо автостопом, але кожна подорож вимагає грошей – саме це мотивувало мене працювати. З фрілансом я познайомилася у грудні 2016 року через сайт kabanchik.ua (онлайн-сервіс пошуку приватних спеціалістів для рішення побутових і бізнес-завдань), на якому виконувала дрібні завдання задля розваги.

Упродовж навчання в університеті я підпрацьовувала у львівських хостелах – це чудова можливість підтягнути англійську, навчитися спілкуватись із людьми, завести цікаві знайомства, тож коли мені запропонували стати волонтером у хостелі на Кіпрі – я не змогла відмовитися. Перші три місяці я волонтерила, а далі почала працювати менеджером. Коли вперше пішла до тамтешнього супермаркету і побачила свій чек, зрозуміла, що мені терміново потрібна робота. Так я перейшла на професійну фріланс-платформу upwork.com, на яку, до речі, «підсадила» дуже багато своїх друзів і знайомих. Коли жила на Кіпрі, а це тривало дев’ять місяців, мої друзі підштовхнули мене освоїти тестування ПЗ, бо на цьому можна заробляти значно більше, тож наразі я активно опановую цей напрям.

Як відбувається робочий процес

Найбільшим плюсом у роботі фрілансера є можливість працювати у будь-якій точці світу. Я можу робити те, що люблю найбільше, – подорожувати, і це не заважає моїй роботі. На сайті існує рейтингова система, що дозволяє оцінювати фрілансерів і клієнтів. Працювати можна як за фіксованою ціною, так і погодинно. Upwork більше цінує другий тип роботи, а тому підсумовує години праці на всіх проектах, що покращує рейтинг працівника. Від цього залежить рівень замовлень, оплата тощо. Я працювала як над коротко-, так і над довготривалими проектами.

Фріланс дуже дисциплінує. Я любила поспати до полудня, не планувала свого дня, але тепер мені довелося цього позбутися. Рейтинг на сайті також дуже мотивує працювати, інакше акаунт можуть заблокувати – результат своєї роботи ти бачиш миттєво.

Підводні камені такої роботи

Зазвичай, коли люди вирішують покинути офіс і податися у фріланс, вони не замислюються над тим, що їм самотужки доведеться шукати клієнта і з ним спілкуватися, самотужки знаходити й облаштовувати своє робоче місце, щоразу турбуватися про наявність інтернету. Якщо ми говоримо про роботу з іноземцями, а на upwork зареєстровано роботодавців ледь не з усього світу, то потрібно враховувати різницю часових поясів, і бути готовим працювати серед ночі. Якщо ви працюєте з дому, обов’язково розділяйте робочу і відпочинкову зони. Жодної роботи в ліжку – лише за столом, бо інакше легко загрузнути у соцмережах.

Проблеми мовного бар’єру не існує, бо всі користувачі upwork добре знають англійську, за винятком замовників з Азії, тому з ними, здебільшого, ніхто не хоче мати справи.

Завжди слід зважати на опис завдання: він має бути чітким і зі зазначеною адекватною ціною. Якщо опис завдання дуже короткий і незрозумілий – краще не братися, навіть якщо ціна приваблива, бо, переважно, такі замовники самі не знають, чого хочуть, і з ними важко працювати. Початківці часто готові виконувати будь-що і майже за безцінь, аби набрати відгуків. Щотижня можна спокійно мати два короткотривалих проекти, щоправда, інколи бувають затишшя – це теж один із тривких моментів фрілансу. Тому я завжди раджу шукати постійних замовників.

Якщо клієнт не заплатить

Оскільки перерахунок коштів здійснюється на банківську картку, системи обох згаданих сайтів передбачили ризик, upwork, скажімо, бере за це 10% від суми замовлення. Коли замовник і виконавець укладають угоду, банк заморожує на рахунку клієнта суму, яку той зобов’язаний сплатити. Коли замовник зазначає у системі, що роботу виконано, заблоковані кошти надходять на рахунок працівника. Якщо він цього не зробив, фрілансер може оскаржити рішення. До моменту розв’язання ситуації гроші блокуватимуть. Такі штуки з оплатою впливають на рейтинг роботодавців, тому їм невигідно «бруднити» своє ім’я. Мені траплялися адекватні клієнти, тому такого не було.

Чи можна прожити суто на фрілансі

Можна, але тоді треба орієнтуватися на постійних замовників, бо якщо брати лише маленькі проекти – можна потрапити у затишшя. Це така ж робота, проте у тебе є певна свобода і можливість облаштувати максимально комфортні для себе умови.

Марія Майор Марія Майор