Карпати надихають і взимку: випускник Університету організував тематичний симпозіум «Зимові мотиви Славська»

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко

В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко (господар – випускник Львівської політехніки) відбувся четвертий за ліком і перший тематичний симпозіум «Зимові мотиви Славська». На нього подружжя запросило українських живописців – Аліну Храпчинську з Харкова та Ігоря Юрченка зі Львова.

Програма симпозіуму – це частина довготривалого проекту, який має декілька етапів. Завершальним заходом буде весняний пленер. Митців не обмежують у жанрах, виражальних засобах, але основною темою для них залишається зображення карпатських гір. Гірські краєвиди може доповнювати анімалістика – на полотнах заживуть своїм художнім життям вівці, коні, корови, собаки та інші домашні тварини. Допускають і появу в сюжетах людини.

Для Ярослава Ціко природа Карпат, особливо Славського, є унікальним джерелом натхнення. Мистець також бере участь у пленері, бо для нього – це певний ритуал спілкування з небом, коли можна схилити голову перед величчю Карпат як Божого творіння. Разом із дружиною мистець безкоштовно забезпечує учасників резиденції необхідними для малювання матеріалами, харчами – організація проведення пленеру відбувається на високому міжнародному рівні. Ярослав Ціко сподівається, що невдовзі зможе запрошувати на симпозіуми й художників з-за кордону, популяризуючи таким чином українську культуру.

Для Аліни Храпчинської пленер став емоційним проникненням у єство природи. За її словами, під час малювання наче розчиняєшся у часі та просторі. З-під пензля майстрині з’явилися безкраї силуети гір і величавих ялин, світло ранкових променів, які лагідно лягають на снігові замети. Їй вдалося майстерно передати контрасти темних плям фрагментів дерев зі сніговими площинами. Поміж них виокремлюються голубі та фіолетово-сині тіньові мазки, передаючи фактуру гірських полонин. Для мисткині цей пленер був важливим, бо дав змогу отримати творчу наснагу, поспілкуватися із колегами, обмінятися з ними досвідом пленерних замальовок, дізнатися про нові підходи до процесу розвитку живописних технік та обговорити творчі плани на майбутнє.

Викладачеві Львівської політехніки (доцент кафедри ДОА, ІАРХ) Ігорю Юрченкові симпозіум допоміг реалізувати себе в експериментальному моделюванні композиції пейзажу, в побудові нестандартних рішень і пошуку нових фактурних ефектів. Для колег пан Ігор підготував цикл теоретичних викладів про особливості творення зображувальної площини, ознайомив із власною методикою аналізу творів образотворчого мистецтва. Увечері митці обговорювали ключові питання сучасного мистецтва, його напрями та місце українського живопису у світовому контексті.

Ярослав Ціко планує співпрацювати з навчально-оздоровчим табором Львівської політехніки «Славське» – залучатиме викладачів до творчості й відпочинку. Відбір учасників арт-резиденції, як і раніше, буде здійснювати відповідно до якості робіт митців. Оскільки після дванадцятиденного пленеру намальовані картини (погана погода – автори доробляють їх у майстерні) залишаються в резиденції, то її господар будує галерею.

В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко В арт-резиденції Ярослава та Тетяни Ціко