Випускник Інноваційної Програми Кластеру — ІоТ Микола Мацях: «Для мене IT — це ukrainian dream»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Микола Мацях

Інтернет речей (Іnternet of Things — IoT) — це інноваційна навчальна програма, розроблена Львівським ІТ Кластером, ІТ-спеціалістами спільно з викладачами Львівської політехніки. Кожен студент ІоТ має можливість вивчати нові предмети, брати участь в хакатонах та конференціях, розробляти власні пристрої на базі сучасної лабораторії університету. Детальніше про можливості та перспективи навчання на програмі «Інтернет речей» розповів її перший випускник Микола Мацях.

Чому Ви обрали Львівську політехніку?

— Насправді я більше розглядав самі спеціальності, ніж університети. В ЛНУ ім. І. Франка я розглядав варіант навчання на прикладній математиці, але коли побачив, що з'явилася нова програма під егідою Lviv IT Cluster, то вирішив змінити статус-кво на щось нове.

—Якими були Ваші очікування та враження від навчання за програмою Internet of Things?

— Враження значно перевищили очікування. Коли з першого тижня навчання в нас почалися лекції та практичні в офісах компанії SoftServe з залученням крутих експертів, то зрозумів, що я на своєму місці і мені пощастило не схибити з вибором спеціальності.

— Які можливості Ви отримали завдяки програмі? 

— По-перше, завдяки отриманим знанням я вже після 2 курсу почав працювати в IT і розвиватись, як інженер. З іншого боку, я отримав дуже круту навичку — вміння вчитися. Це мотивує мене спробувати нові технології та не зупинятися.

— Які основні переваги навчання за програмою ІоТ можете виокремити?

— Про навчання я можу розповідати дуже багато, але, як на мене, найбільший плюс, який і зараз спонукає вступати абітурієнтів із найвищими балами ЗНО — це проєктна робота в команді. Починаючи вже з першого семестру навчання, студенти працюють в команді над власними проєктами. Їм ніхто не дає тем, вони самі шукають питання, брейнштормлять рішення і з допомогою ментора з IT компанії вже в кінці першого семестру презентують мінімальний робочий продукт. Ще один плюс — це те, що до викладання і приймання лабораторних робіт залучені експерти з IT компаній, які працюють в цій сфері і в курсі останніх технологій, трендів. Це дозволяє на виході отримати затребуваних кадрів, знання, які цінуються на ринку. А також саме середовище. В нашому Slack-каналі вже 400 людей, які завжди допоможуть із проблемами на проєктах, підкажуть цікаві ідеї чи скинуть стартап-конкурс на який варто податися.

— Якими були Ваші студентські роки?

— Мені найбільше запам’ятався період із кінця першого курсу та другий курс навчання. Це час активної роботи над еко-стартапом CleanCity. Тоді я познайомився з командою. Ці люди стали моїми найкращими друзями, багато практикувався в технологіях, виступати перед публікою.

— Як склалася ваша кар’єра після завершення навчання?

— Все почалося ще після другого року навчання. Якраз в липні було два роки, як я працюю в компанії SoftServe. В 11 класі робота в цій компанії здавалась мені мрією, зараз я розвиваюсь професійно і працюю на позиції System Integration Engineer.

— Розкажіть про свою роботу. Що саме Вам найбільше подобається?

— Найбільше подобається команда — це «коктейль» дуже різних і класних людей, в багатьох аспектах кращих за мене. Це синергія, яка дозволяє вчитися один в одного і рухатись вперед. Зарплата теж не останній фактор. Але ще одна річ, яка мотивує — це створення глобальних продуктів та надання крутого сервісу. Коли розумієш, що твоєю розробкою користуються за тисячі кілометрів, вона розв’язує чиїсь проблеми — це стає додатковою мотивацією. Багато людей, на жаль, мають синдром меншовартості і думають, що в Україні нічого класного робити не можуть. Та коли конкуруєш і співпрацюєш на світовому ринку з IT-гігантами, це вкотре показує, що ми не тільки можемо, але й робимо це щодня.

— Що є найскладнішим у Вашій професії?

— Важко виокремити щось найскладніше, бо майже кожного дня доводиться розв’язувати якісь проблеми, шукати шляхи вирішення. Це постійний потік проблем, але якщо це цікаво, то воно відбувається в ритмі. Найскладніше, мабуть, це пробувати щось нове, бо деколи здається вже розумієш якусь технологію і тобі цього достатньо для повсякденної роботи.

— Над якими проєктами Вам вже вдалося попрацювати?

— Якщо говорити про студентські, моїм першим проєктом був SmartHospital — це аплікація, яка дозволяла забронювати прийом у лікаря в державній лікарні. Приблизно за пів року держава почала впроваджувати схожу систему. Наступним проєктом став CleanCity — це платформа для надсилання відгуків про стан заповненості сміттєвих майданчиків у Львові, яку ми втілювали в момент сміттєвої кризи. Над ним ми працювали майже два роки, повністю реалізували технічно, але були нюанси через які проєкт довелося закрити. Зараз я працюю над інтеграційними рішеннями в компанії SoftServe.

— Які напрямки в IT, на Вашу думку, зараз найбільш перспективні?

— Нема якихось конкретних перспективних напрямів, а є ті, які часто обговорюють, наприклад: штучний інтелект, машинне навчання, робототехніка і тощо. Я вважаю, що завжди треба займатись тим, до чого тебе тягне, тоді робота буде в радість. IT — дуже динамічна сфера, завжди можна почати щось нове і багато моїх знайомих засвідчили це.

— Що порадите тим, хто хоче пов’язати своє життя з ІТ?

— Є порада, яку я завжди використовую і вона для мене працює: якщо бачите якусь авантюру: це може бути виступ, якийсь конкурс або зустріч — йдіть. Завжди коли я вагався, але робив крок вперед, це давало нові можливості й допомагало рухатись вперед. Підписуйтесь на авантюри, пробуйте себе, завантажуйте свій день і не обмежуйтесь тільки IT.

Микола Мацях Микола Мацях Микола Мацях