Виплати кращим викладачам та студентам в рамках проекту «До вершин з Roshen»

До вершин з Roshen
троє намальованих людей, тримаючись за руки, несуть прапор під гору

Історія взаємодії бізнесу та інститутів бере свій початок ще на початку 80-х. Саме в той час стало зрозуміло, що зміна самої системи підготовки майбутніх фахівців є основою майбутньої економічної і політичної системи суспільства.

Ми живемо в  час тісної співпраці та формування великих консорціумів на стику освіти, науки і підприємництва. Природно - студент зацікавлений в хорошому робочому місці, а роботодавець хоче отримати кваліфікованого працівника. У той же час виш розглядає затребуваність своїх випускників як один з найбільш важливих показників своєї ефективності. Таким чином, всі зацікавлені сторони мають спільну ціль. Домагатися її реалізації можна тільки за умови взаємодії виша і роботодавця ще в процесі навчання майбутнього працівника. Ціль такої взаємодії - передати накопичені знання майбутнім фахівцям і підготувати їх до роботи в бізнес-середовищі, задати ритм ділового співтовариства і показати можливі шляхи побудови кар'єри. Розглянувши європейський досвід  та проаналізувавши форми і методи співпраці бізнесу з установами вищої освіти, Кондитерська Корпорація Roshen уклала Угоду про співпрацю з Національним університетом «Львівська політехніка», зокрема з Інститутом хімії та хімічних технологій. В результаті цієї угоди в 2019 році на базі Львівської політехніки стартував проєкт «До вершин з Roshen». Метою проєкту є підвищення якості освіти відповідно до вимог сучасного ринку, інтеграція освіти та науки з бізнесом.

Основні напрями співпраці «До вершин з ROSHEN» включають в себе:

  • участь у спільних наукових та інноваційних проєктах;
  • спільне створення навчально-наукових об’єктів та виконання науково-дослідних робіт на базі Університету;
  • заохочення студентів Інституту хімії та хімічних технологій до участі у науковій діяльності та підвищення академічних результатів;
  • заохочення науково-викладацького складу Інституту хімії та хімічних технологій до отримання найновіших знань в області професійного спрямування, представлення української наукової спільноти у міжнародному науковому середовищі, обміну досвідом з вітчизняними та зарубіжними колегами для подальшої передачі знань студентам;
  • проведення заходів для інформування студентів про сучасні тренди, вимоги та виклики бізнесу;
  • покращення матеріально-технічної бази кафедр Інституту хімії та хімічних технологій.

Говорячи про Інститут хімії та хімічних технологій, який став майданчиком реалізації проєкту «До вершин з ROSHEN», Корпорація зосередила увагу на сприянні Львівській політехніці у створенні інноваційного середовища, в якому викладачі прагнуть надавати сучасні знання, змінюючи підходи до викладання, а студенти націлені на їх отримання. Так, проєкт «До вершин з Roshen» на разі унікальний в своєму роді, так як він включає не тільки програму заохочення студентів, а й планомірну роботу з науково-викладацьким складом Інституту.

Кожна з цих програм включає низку проєктів, серед яких фінансування участі викладачів та науковців у закордонних конференціях та доступу до найсучаснішої інформаційної бази даних SciFinder з хімії та суміжних наук, що охоплює більше 99% поточної літератури з хімії, включаючи патенти. Третій напрям – реалізація Програми розвитку компетенцій, важливих для викладача, із залученням кращих тренерів на українському ринку тренінгових послуг, зокрема із Львівської бізнес-школи.  Програма розвитку компетенцій, важливих для викладача, ― це передовсім здобуття нових навичок, які допоможуть ефективніше працювати з сучасними студентами.  Корпорація має на меті, інвестуючи у такі проекти та маючи наміри у майбутньому разом з фахівцями університету реалізувати внесення змін в освітні програми, за кілька років отримати фахівців нового зразка, які матимуть відповідні до сучасних ринкових умов компетенції. Останній, але важливий для Інституту напрям, -  індивідуальні доплати науково-викладацькому складу Інституту хімії та хімічних технологій. У Львівській політехніці впродовж січня ― лютого 2020 р. проходив конкурс із відбору кандидатів на призначення індивідуальних доплат від Корпорації Roshen. Розмір доплати можна співставити з заробітною платою викладача. Учасниками конкурсу були 40 викладачів, а переможцями стали 14 осіб. Було визначено три категорії індикаторів у відборі кращих викладачів: чи не найважливіший критерій – педагогічна майстерність. Її оцінювали в тому числі за результатами анкетування студентів, яке провів Roshen самостійно. Другим індикатором оцінювання стала освітня діяльність викладачів, яка оцінювалась за участю у програмах академічної мобільності, викладання дисциплін англійською мовою, розміщенням нових дисциплін у віртуальному навчальному середовищі тощо. І третій – наукова діяльність: зокрема, кількість публікацій в індексованих наукометричних виданнях.

Програма заохочення студентів охоплює наступні напрями: встановлення індивідуальних стипендій, фінансування участі в закордонних конференціях та фінансування лекцій запрошених  викладачів із інших українських та закордонних закладів вищої освіти. Для студентів визначено дві групи показників - академічна успішність та наукова діяльність.

На початку березня 2020 року в результаті проведеного конкурсу було визначено 30 переможців конкурсу, що складає ~ по 30% кращих учасників конкурсу кожного курсу навчання.   В першому конкурсі взяли участь 100 студентів Інституту хімії та хімічних технологій.

Розмір щомісячної індивідуальної стипендії для студентів від Корпорації ROSHEN значно перевищує розмір офіційної стипендії, яку отримують студенти в рамках університетських програм.

Цикл лекцій відомих закордонних вчених у Львівській політехніці в листопаді 2019 року розпочав Доктор інженерії Факультету біотехнологій та тваринництва Західнопоморського технологічного університету Даніель Заборський.

Крім згаданих вище напрямків, Корпорація ROSHEN працює над поліпшенням матеріально-технічної бази ВНЗ - ремонт приміщень, закупівля лабораторного обладнання і повне оснащення лабораторій.  Протягом 2020 року було відремонтовано та оснащено сучасним обладнанням від провідних зарубіжних виробників 4 навчально-наукові лабораторії, в яких з початку нового навчального року студенти та викладачі університету вже розпочнуть лабораторні та практичні заняття.

 Також, Корпорація ROSHEN намагається використовувати науковий потенціал Львівської політехніки для вирішення актуальних предметних задач, обумовлених потребами промислового виробництва Корпорації.

Проєкт «До вершин ROSHEN» розраховано на довготривалий період, і Корпорація ROSHEN має наміри й надалі підтримувати та заохочувати викладачів та студентів на шляху до забезпечення сприятливих умов до створення інновацій в національному освітньому процесі.

Джерело: ROSHEN