Викладачка ІППО Анастасія Бойко: психологічні труднощі студентів і як їм зарадити

Марія Штунь, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заняття із психотерапії

Розповідає Анастасія Бойко – аспірантка другого року навчання, асистентка кафедри теоретичної та практичної психології Львівської політехніки, психотерапевт-практик конгнітивно-поведінкової терапії.

– З якими проблемами звертаються до вас студенти?

– Зазвичай їх турбують питання тривоги, емоційного вигорання і труднощів, що виникають через стрес та неможливістю собі зарадити в цьому.

– Чи були у вашій практиці якісь складні випадки, де студенти потребували більшої допомоги, ніж просто порада?

– Буває дуже різне, і це залежить не тільки від того, чи до психотерапевта звертається студент, а й загалом від того, в якому вона психологічному стані, який має попередній досвід, тому випадки бувають різні. Інколи це якісь травматичні події, інколи проблеми, що потребують медикаментозного лікування. Це можуть бути, скажімо, якісь суїцидальні переживання або депресія більш глибокого рівня.

– Які дії допоможуть нам знову відчути спокій, працелюбність та завзятість?

– Насамперед дуже важливо дбати про свої ресурси і відновлення, бо інколи в нашому ритмі життя люди забувають, що це важливо. Тому треба визначити для себе, що вас наповнює, надихає, що є вашим ресурсом і використовувати це кожного дня. Також важлива соціальна активність. Зараз маємо період обмежень і складнощів, тому, якщо це можливо, то невеличкими групами збиратись і бачитись десь на свіжому повітрі, інколи влаштовувати собі якісь онлайн-зустрічі. Також важливо розподіляти свій час та чергувати роботу і відпочинок, турбуватися про своє здоров’я, тому що наше фізичне і психологічне здоров’я тісно пов’язані між собою, а позаяк зараз збільшилось навантаження в роботі й навчанні, багато маємо онлайну, то через це в когось погіршився зір, в когось проблеми зі спиною чи інші труднощі… І це все впливає на психологічний стан, тож про своє фізичне здоров’я також треба дбати. І про сон, звичайно.

– Що робити студентам, які відчувають емоційне вигорання?

– Потрібно добре ставити свої цілі та пріоритети. Важливо розподілити, що потрібно виконати насамперед, а що можна відкласти. І треба добре розподіляти справи: які є термінові, які є важливі, але можна їх запланувати і відкласти на певний час, а які не дуже важливі і їх можемо взагалі виключити зі списку.

– А як справитися з тривогою перед іспитами, які вже на часі?

– Важливо бути підготовленим і добре виспатися. Також можна використовувати різні дихальні техніки, найпростіша – техніка «квадрата»: на чотири рахунки вдихаємо і на шість рахунків видихаємо. Секрет у тому, щоби зробити вдих коротшим за видих – це трішки знижує наше серцебиття і заспокоює, а також подбати про те, щоби бути в ресурсному стані, можливо, запланувати собі якусь приємну активність після іспиту.

Анастасія Бойко Анастасія Бойко Заняття із психотерапії