Викладачі та студенти Інституту архітектури та дизайну взяли участь у міжнародному воркшопі в Нюрнберзі

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
Фото із воркшопу

Викладачі та студенти Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у роботі міжнародного воркшопу Summer School, який відбувся у м. Нюрнберзі (Німеччина). Львівську політехніку представляли: д. арх., професор, завідувач кафедри дизайну та основ архітектури Світлана Лінда, к. мист., доцент Сергій Мільчевич, аспірантка IV року навчання Анна Федак, а також студентки спеціальності «Дизайн» Юліана Партика і Христина Виваль та студентки спеціальності «Архітектури і містобудування» Олеся Даниш та Марія Федиків.

Команда політехніків працювала у Нюрнберзі з 20 до 25 вересня. Воркшоп проходив у межах кооперації між Віденським технічним університетом та Львівською політехнікою. Координатор зі сторони Віденського технічного університету – доктор Інституту мистецтва і дизайну Інга Манка.

Тема воркшопу була складною і контроверсійною: вона була присвячена проблемі реорганізації, зміни функції та впорядкуванню місць у Нюрнберзі, які пов’язані із діяльністю націонал-соціалістів у міжвоєнний час.

Студенти працювали на двох локаціях: Zeppelinfeld (місце проведення партійних з’їздів) (рис. 1) та Russenwiese (місце, де розташовувався табір робітників на примусових роботах, переважно із України, Росії, Польщі) (рис. 2). Студенти Інститут архітектури підготували два проєкти (рис. 3, 4), які були репрезентовані на конференції, що відбувалася у межах літньої школи 23 вересня у стінах Технічного університету в Нюренбезі. Перший проєкт під назвою Shadow of the Past (підготували Сергій Мільчевис і Анна Федак) був присвячений увіковіченню пам’яті людей, які перебували у таборі на Russenwiese і працювали на примусових роботах (рис. 5). Другий проєкт під назвою Future for Zeppelinfeld? (підготували Юліана Партика, Христина Виваль, Олеся Даниш, Марія Федиків) був присвячений ідеї неінвазивної 3D-реконструкції трибун Zeppelinfeld з метою вибору оптимального варіанту для подальшої консервації (рис. 6).

Професор Світлана Лінда виступила з доповіддю «The Architecture of Totalitarianism in Nuremberg: a View from Ukraine», на якій було продемонстровано досвід роботи із т. зв. «складною спадщиною» в Україні, Литві та Польщі (рис. 7).

На наступний рік заплановане продовження співпраці. Міжнародний воркшоп відбудеться у Львові в червні 2022 року.

Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу

Рис. 1. Робота на Zeppelinfeld (зліва направо: Світлана Лінда, Анна Федак)

Рис. 2. Ознайомлення із ситуацією на Russenwiese (у центрі фотографії – Інга Манка)

Рис. 3. Опрацювання концепцій презентацій у майстерні Технічного університету у Нюрнберзі

Рис. 4. Підготовка виставкових стендів у майстерні Технічного університету у Нюрнберзі

Рис. 5. Презентація проекту Future for Zeppelinfeld? у конференційному залі Технічного університету у Нюрнберз

Рис. 6. Презентація проекту Shadow of the Past у конференційному залі Технічного університету у Нюрнберзі

Рис. 7. Обговорення доповіді на конференції у конференційному залі Технічного університету у Нюрнберзі

Рис. 8. Прощальна фотографія, Нюрнберг, 25.09.2021