Викладачі катедри УМ пройшли курси підвищення кваліфікації, організовані Єнським університетом імені Фрідріха Шиллера (Німеччина)

Катедра української мови Львівської політехніки
Лого Єнського університету

Викладачі катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» (завідувач катедри Зоряна Куньч, доцент Лілія Харчук, старший викладач Володимир Дяків, викладач Мирослава Попадинець) успішно закінчили навчання та продемонстрували зразкові показники у виконанні вимог Програми підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників «Використання лінгвістичних корпусів у викладанні мовних дисциплін і дослідженнях мови», яка відбулася в період з 18 вересня до 16 листопада 2023 року. Курси організовував Єнський університет імені Фрідріха Шиллера (Німеччина) в рамках фінансованої програми DAAD «Україна цифрова: забезпечення академічного успіху в умовах кризи (2023)».

Навчання за програмою курсів дало змогу здобути комплексні знання й навички у використанні корпусів як важливого інструменту для організації та аналізу лінгвістичних даних, вивчити структуру корпусу, методи розмітки, інструменти для ефективної роботи з корпусними матеріалами, створенні наукових проєктів та їх успішної реалізації. Викладачі захистили авторські проєкти на такі теми: «Використання ГРАК для дослідження медичних детермінацій у творчості О. Забужко» (завідувач катедри Зоряна Куньч), «Закономірності вживання словотвірного гнізда «люб» та лексеми «нація» у творі «Дух нашої давнини» Д. Донцова» (доцент Лілія Харчук), «Специфіка історико-філологічних досліджень на тему народної релігійности з використанням лінгвістичного корпусу ГРАК» (старший викладач Володимир Дяків), «Особливості висловів вдячності в листах Івана Франка (на основі листів, уміщених у корпусі ГРАК)» (викладач Мирослава Попадинець).

Викладачі катедри висловлюють щиру подяку керівництву Єнського університету імені Фрідріха Шиллера (Німеччина), керівникові Інституту славістики та кавказології Єнського університету імені Фрідріха Шиллера професору д-ру фон Вальденфельсу (Єна, Німеччина), керівникові програми Марії Шведовій (Німеччина – Україна), викладачам Олесі Палінській (Німеччина), докторам Віктору Куперманові (Канада), Михайлові Копотєву (Фінляндія) та наставникам за навчання та цікаві практичні заняття.