«Дякую, Лікарю!»: викладачі кафедри цивільної безпеки – сьогодні на передовій боротьби з коронавірусом

Кафедра цивільної безпеки Львівської політехніки
викладач вчить надавати першу домедичну допомогу

У неділю, 21 червня, був День Медика – і мільйони людей у світі дякували своїм рятувальникам.

Але мало хто знає, що серед працівників Національного університету «Львівська політехніка» також є діючі лікарі екстреної медичної допомоги – викладачі кафедри цивільної безпеки Ігор Леонідович Мокрий та Олег Рішардович Фогт. Вони щодня рятують людей у реальному житті і зараз перебувають на передовій боротьби з коронавірусом, а до карантину вже кілька років учили як студентів, так і викладачів нашого університету, як надавати першу домедичну допомогу.

Ігор Мокрий – лікар з понад 40-річним стажем, ще в далекому 1986 році був на передовій Чорнобильської катастрофи, рятував потерпілих у Скнилівській трагедії. Він інструктор-методист міжнародного навчально-тренувального центру з екстреної допомоги та навчально-тренувального класу станції швидкої медичної допомоги м. Львова. Олег Фогт – лікар з медицини невідкладних станів вищої категорії, лікар-анестезіолог І категорії з понад 20-річним стажем, зараз завідувач підстанції центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Понад 150 викладачів і співробітників Львівської політехніки знайомі з ними, бо на курсах домедичної допомоги, які діяли при кафедрі цивільної безпеки у 2018–2019 роках, у трьох потоках слухачів, вони ділилися досвідом на волонтерських засадах (наступний, четвертий потік, на жаль, перервав карантин…). Цей курс був розрахований на людей без базової медичної освіти, які хотіли попрактикуватись у наданні допомоги в разі кровотеч, зупинки серця, інфаркту, інсульту, епілепсії, удавлення, утоплення, опіків, обмороження, травм та в інших ситуаціях за стандартами домедичної допомоги.

Добре знайомі з ними і дякують їм за цікаві практичні заняття також студенти багатьох напрямів, які пройшли навчання з надання долікарської допомоги у межах вивчення дисципліни «Основи охорони праці та безпека життєдіяльності». Сподіваємося, що й наступні потоки студентів матимуть таку можливість.

Вдячні Ігору Леонідовичу й Олегу Рішардовичу і студенти-бакалаври спеціальності «Цивільна безпека» за ґрунтовні знання про першочергові дії та заходи, спрямовані на врятування і збереження життя людини у невідкладному стані.

навчання з надання долікарської допомоги Ігор Леонідович Мокрий та Олег Рішардович Фогт