Викладачі кафедри регіонального та місцевого розвитку ІАДУ пройшли міжнародне наукове стажування

Кафедра регіонального та місцевого розвитку Львівської політехніки
Фото зі стажування в Польщі

У вересні 2023 року в рамках співпраці Львівської політехніки та Гданського університету (Uniwersytet Gdański) завершили міжнародне стажування на тему «Просторовий розвиток територіальних громад: досвід Польщі для відбудови України» (30 годин, 1 кредит) завідувач кафедри регіонального та місцевого розвитку Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку Львівської політехніки, д.е.н., професорка Ористлава Сидорчук та к.е.н., доцентка Катерина Бліщук.

Гданський університет визнаний лідером серед вищих навчальних закладів Польщі. Це найбільший державний навчальний заклад польського регіону Помор’я: в університеті близько 1700 викладачів, на 11 факультетах навчається близько 33 000 студентів, докторантів та аспірантів. Навчання ведеться за 26 напрямами на 106 спеціальностях. Перевагою Гданського університету є авторитет навчального закладу як приморського науково-дослідного центру. Науковці з Ґданського університету працюють на міжнародно визнаних науково-дослідних станціях.

Разом із директором Інституту соціально-економічної географії та просторового менеджменту Сілезького університету Марціном Поломом та професором Олександром Кучабським представники Львівської політехніки визначили подальші пріоритети співпраці та наукової комунікації. Подальша співпраця науковців буде продовжена у вигляді нових проєктів та міжінституційних угод. Всі дискусії і цінний обмін досвідом, безумовно, сприятимуть підвищенню якості освітніх послуг, які пропонують партнери для студентів та співробітників університету, використовуючи доступні форми міжнародного обміну, а також можливість створювати і впроваджувати наукові та освітні програми в українських закладах.

Впродовж академічної мобільності відбулося багато заходів: лекції, зустрічі з науковцями та керівництвом. Було проведено цикл лекцій для молодих науковців (здобувачів PhD) у рамках зазначеної тематики. Присутні активно й зацікавлено обговорили майбутні можливості та сценарії відбудови України у повоєнний період.

В Університеті діє студентське коло «Зацікавлені Україною», учасники якого вивчають українські міста і традиції. Також відбулась зустріч з українськими студентами, що навчаються в Гданському університеті. Студенти поділились досвідом адаптації до нових умов навчання та порівняли системи освіти.