Викладачі кафедри АТР – співавтори посібника з технології збереження об’єктів культурної спадщини

Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
Фрагмент обкладинки книжки

Світ чи не щодня робить крок уперед у вдосконаленні технології збереження пам’яток. Пам’ятка – це живий організм, який потребує постійного дослідження і догляду. Проведення техніко-технологічних досліджень матеріалів пам’яток архітектури і археології є основою для фахового догляду за станом пам’ятки.

Тому в Українському державному інституті культурної спадщини прийняте рішення про перевидання методичного посібника з питань технології реставрації і консервації пам’яток культурної спадщини. Головний редактор видання – I. Прокопенко, редакційна колегія – М. Бевз, Р. Гуцуляк, Ю. Стріленко.

Викладачі кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки були авторами низки розділів у колективному посібнику. У книзі зібрано методичні рекомендації з питань реставрації пам’яток архітектури, починаючи з основоположних принципів, комплексних наукових досліджень та архітектурно-археологічних пошукових робіт, які передують реставрації пам’ятки, і завершуючи технологічними процесами консервації і реставрації елементів пам’ятки – стародавніх мурувань, покрівлі, тиньку, оздоблення фасадів та інтер’єрів – і їхніх матеріалів: дерева, каменю, кераміки тощо.

Методику проведення археологічних досліджень під час реставрації пам’яток архітектури запропонували Роман Могитич та Юрій Лукомський; методичні основи та підходи до реставрації пам’яток, а також розробку проєктної документації з реставрації пам’яток архітектури вивчає Микола Бевз; загальні характеристики деревини та її властивості під час консервації та реставрації пам’яток досліджує Юрій Дубик; питання реставрації архітектурного різного та ліпного декору вивчає Олег Рибчинський.

Докладніше про видання