Викладачі ІГСН Львівської політехніки побували на науковому стажуванні у Вармінсько-Мазурському університеті

Кафедра ПМВ Львівської політехніки
у Вармінсько-Мазурському університеті

Упродовж 11–21 лютого 2017 року викладачі кафедри політології та міжнародних відносин – д.політ.н., професор Ярина Турчин та к.політ. н., доцент Леся Дорош на запрошення доктора політичних наук, професора Терези Астрамович-Лейк перебували на науковому стажуванні в Інституті політичних наук Вармінсько-Мазурського університету (м. Ольштин, Польща).

Під час стажування наші колеги ознайомилися з організаційною структурою та пріоритетними напрямами наукової діяльності Вармінсько-Мазурського університету, запозичили досвід із провадження наукових досліджень та підготовки фахівців у сфері політології та міжнародних відносин, виробили механізми організації спільних наукових розробок у рамках безпекових студій та розвитку транскордонного співробітництва, демократизації політичних відносин та захисту прав людини. Також було проведено засідання наукового та організаційного комітетів ІІІ Українсько-польського наукового форуму «25 років «Договору між Україною та Республікою Польщею про добросусідство, дружні відносини і співробітництво – спроба балансу», який є спільним проектом Вармінсько-Мазурського університету та Національного університету «Львівська політехніка» і відбудеться 11–12 травня 2017 року.

Перебуваючи в Ольштині, Я.Б. Турчин та Л.О. Дорош ознайомилися з організаційною структурою та діяльністю Центру досконалості імені Жана Моне, що функціонує у рамках Інституту політичних наук, а, відтак, визначили пріоритетні шляхи наукової співпраці між нашими університетами у рамках програми ЄС «Еразмус +» та розширення її університетської мережі.

За підсумками стажування були досягнуті домовленості щодо можливості запровадження спільної міжуніверситетської освітньої програми на магістерському рівні, яка буде цікавою не тільки для студентів ІГСН, а й інших спеціальностей Львівської політехніки. Також наш університет відвідає професор Тереза Астрамович-Лейк з метою участі в дискусійній зустрічі з актуальних питань українсько-польських відносин та проведення відкритої лекції на тему «Що таке права людини?».

Окремо слід виділити знайомство наших колег із діяльністю Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства (за сприяння голови канцелярії Сеймику Віктора Лейка), спілкування з віце-маршалком Вармінсько-Мазурського воєводства Мироном Сичем та відвідини Комплексу шкіл з українською мовою навчання в Ґурові Ілавецькому.

Поряд із науковою діяльністю наших колег очікувала цікава та продумана культурна програма, організована професором Терезою Астрамович-Лейк, професором Кшиштофом Сціборським, докторантами Камілом Сігідусом та Романом Кордонським. Наші колеги відвідали місця життя та поховання Н. Коперніка в Ольштині та Фромборку, мали можливість побачити Балтійське море та цікаві історичні місця Польщі, детальніше ознайомитися з культурною спадщиною польського народу.

Щиро дякуємо нашим колегам з Вармінсько-Мазурського університету за чудові моменти перебування в Ольштині! Сподіваємося на подальшу активну співпрацю між нашими університетами!

у Вармінсько-Мазурському університеті у Вармінсько-Мазурському університеті у Вармінсько-Мазурському університеті