Викладач Політехніки Віталій Шуляр долучився до видання книги «Соціалістичний модернізм в Україні»

Кафедра архітектури та реставрації
Фото ілюстративне

Навесні цього року з'явилася книга-фотоальбом «Соціалістичнй модернізм в Україні». Це видання є результатом шестирічних досліджень в рамках програми «Соціалістичний модернізм» у серії проектів запущених БММД (Бюро мистецтв та міських досліджень, яке базується у Бухаресті).

До підготовки цього видання долучився старший викладач кафедри архітектури та реставрації НУ «Львівська політехніка» Віталій Шуляр. Архітектор написав передмову, допоміг підібрати матеріали та надав експертні поради.

У фотоальбомі «Соціалістичний модернізм в Україні» розміщені 130 кольорових світлин об’єктів архітектури та монументального мистецтва України періоду 1955-1991 рр., зокрема, навчального корпусу № 4 НУ «Львівська політехніка», Львівського автовокзалу на вул. Стрийській, інших знакових будівель цього періоду Києва, Львова, Одеси та інших міст. У переліку ілюстрацій розміщена інформація про архітекторів – авторів проектів будівель та споруд, час будівництва тощо.

Метою програми «Соціалістичний модернізм» є дослідження та захист будівельної спадщини країн колишнього Східного блоку, а саме, архітектурних та художніх форм, зведених у 1955-1991 рр. Раніше з друку вийшли аналогічні видання присвячені архітектурі цього періоду Східної Німеччини, Польщі, Болгарії, Румунії та Молдови, колишньої Югославії.

Незважаючи на складні обставини цього історичного періоду, у якому довелось працювати українським архітекторам: партійно-державний диктат в архітектурі та мистецькій сфері, ідеологічні обмеження та установки, труднощі економічного характеру, відсталість і примітивність будівельних технологій, «залізну завісу» та ускладненість прямої комунікації з колегами з-за кордону – у досліджуваний час вони створили будівлі та споруди, які є цінними мистецькими творами, є архітектурними пам’ятками свого часу і є частиною всесвітньої архітектурної спадщини  другої пол. ХХ ст.

Існує великий ризик втрати цієї цінної архітектурної спадщини – будівлі реконструюються, перебудовуються, втрачається їх оригінальний вигляд, а часто і взагалі зносяться.

Придбати книгу-фотоальбом «Соціалістичний модернізм в Україні» можна на веб-сайті за посиланням з доставкою поштою.