Старший викладач катедри української мови взяла участь у лекції в рамках проєкту «Мовознавча комісія. Золота колекція»

Катедра української мови Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

18 травня 2022 року старший викладач катедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, член Мовознавчої комісії НТШ Мирослава Гнатюк взяла участь у наступній з черги лекції у рамках унікального проєкту до 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка «Мовознавча комісія. Золота колекція», ідейницею і постійною модераторкою якого є очільниця Мовознавчої секції НТШ, доктор філологічних наук Ганна Дидик-Меуш.

Цей запотребований науковий захід відбувся вп’яте (тут прозвучали відкриті лекції знаних у славістичних колах професорів-лінгвістів Павла Гриценка, Лідії Гнатюк, Лариси Масенко та Ірини Фаріон). Доповідь на тему: «Українська мова у вирі суспільних подій кінця ХХ – початку ХХІ століття: нові ресурси мовомислення» виголосила відома славістка, «королева граматики», дослідниця мовної синхронії та діахронії, майстриня огортати лексику й словотвір в лексикографічні парадигми, доктор філологічних наук Євгенія Карпіловська (Інститут української мови НАН України, Київ). Наукова глибина та оригінальність думки у поєднанні з тонким відчуттям мови як живого організму і водночас як незнищенної системи – саме такою була розкіш лінгвістичного спілкування про інвентар слів, що формує воєнні реалії українців.

Цей проєкт покликаний сприяти більшій популяризації в Україні та поза її межами Наукового товариства імені Шевченка, зокрема його Мовознавчої комісії, яка має багату історію і водночас активне сьогодення завдяки зусиллям теперішніх членів комісії.