Викладач ІАРД став одним з організаторів виставки «Коли говорять гармати – музи не мовчать!!!»

За матеріалами сайту «Еспресо.Захід»
Фото з виставки

21 тимчасово переміщений митець є серед 37 учасників виставки «Коли говорять гармати – музи не мовчать!!!», яку відкрили в «Арт галереї мадам Пальмгрен» у Львові. Мова і про видатних митців, так і художників-початківців з Бучі, Харкова, Києва, Білої Церкви, Запоріжжя й інших міст, що їх сьогодні бомбардує фашистська Росія. А також – про ті зусилля, яких художники доклали, щоб знову почати малювати.

Доцент кафедри дизайну Харківської державної академії дизайну й мистецтв Володимир Погорельчук разом із сім’єю приїхав до Львова уже за повномасштабної війни і в стані сильного внутрішнього шоку.

«Що мене вдруге в ті дні вразило, то це неймовірна відкритість та гостинність львів’ян, – сказав Володимир Погорельчук. – Я, не знаючи ні де, ні що, просто набрав Ігоря Юрченка, і він відразу за нами приїхав, забрав до себе, давши можливість помитися, перепочити і прийти до себе. Врешті, зорієнтуватися, що робити далі».

Ігор Юрченко – це доцент кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка», автор понад 30 наукових і науково-методичних робіт у галузі мистецтва та дизайну та персональних виставок в Україні й за кордоном, офіційний представник в Україні фестивалю акварелі, що традиційно відбувається в італійському місті Фабріано. Саме він разом із головою «Українського міжнародного акварельного товариства ІWS Ukraіne» Галиною Отчич і викладачкою кафедри філософії Львівського національного університету імені Івана Франка Світланою Бовтач якраз і організували виставку «Коли говорять гармати – музи не мовчать!!!»

«Як художника, творчої особистості увесь цей місяць мене не існувало, – сказав Ігор Юрченко на урочистому відкритті. – Та й багатьох моїх колег та учнів також. Усі перебували у стані заціпеніння. Коли вперше після початку повномасштабної війни зібрав людей у своїй творчій студії, то всі просто сиділи, немов закляклі. Зараз я бачу, що прийшов час потреби якось сублімувати навантаження, час життєствердної сили мистецтва».

Докладніше про виставку – на сайті «Еспресо.Захід».