100000 людей вибрали імена для екзопланетних систем на святкуванні 100-річчя Міжнародного астрономічного союзу

Любов Янків-Вітковська, кафедра ВГА Львівської політехніки
афіша проєкту IAU100 NameExoWorlds

17 грудня 2019 року на прес-конференції в Парижі (Франція) оголошено назви більш ніж 110 екзопланет та зір, запропонованих у рамках проєкту IAU100 NameExoWorlds і святкування 100-річчя Міжнародного астрономічного союзу (МАС). У проєкті в 2019 році більше 110 країн організували національні кампанії для безпосередньої участі понад 780 000 людей у всьому світові, які пропонували та вибирали імена для кожної екзопланети та зорі, навколо якої вона обертається.

Зоря, яку МАС призначив для назви кожній країні, є достатньо яскравою, щоб її можна було спостерігати через невеликі телескопи з території цієї країни. Відповідні національні комітети, дотримуючись методології та вказівок, встановлених Наглядовим комітетом IAU100 NameExoWorlds, були організаціями, відповідальними за створення умов для участі громадськості, поширення проєкту в країні та розвитку системи голосування.

Названі екзопланети, ймовірно, є великими газовими гігантами (на кшталт Юпітера, Сатурна, Урана, Нептуна), і всі вони були відкриті одним із двох методів виявлення: транзитний метод – коли спостерігається, що планети проходять перед зорею та блокують частину світла зорі; метод променевої швидкості – коли ретельне вимірювання спектра зорі виявляє, що промінь світла зміщується вперед і назад під впливом сили тяжіння її планет. Саме транзитний метод був використаний лауреатами Нобелівської премії 2019 року з фізики Мішелем Майором і Дідьє Кело за відкриття «екзопланети, що обертається навколо зорі сонячного типу» ще в 1995 році.

Україні була виділена планетна система HAT-P-15, що розташована в сузір’ї Персея. Зоря у цій системі є жовтим карликом (тип G) і поки що недосяжна для спостережень наземними телескопами. Екзопланета HAT-P-15b була відкрита в 2010 році, перебуває на відстані 0,0965 а.од. від зорі, є газовою планетою-гігантом з масою 1,94 мас Юпітера і орбітальним періодом 10,9 діб (https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/1229/hat-p-15-b/). Переможцями національного конкурсу стали назви Берегиня для зорі і Тризуб для екзопланети. Берегиня була божеством вод і берегів річки, а з часом набула статусу національної богині – «вогнища матері, захисниці землі». Тризуб – найвідоміший стародавній символ України, викарбований на монетах князя Володимира Великого, який сьогодні є одним із державних символів країни (Малий герб). Обидві назви є національними символами українського народу. Авторами переможних назв стали Оксана Жикол (назва зорі) та Вероніка Лобанська (назва екзопланети).

З нагоди святкування 100-річчя МАС у 2019 році відбулося понад 5000 заходів у 140 країнах, щоб популяризувати астрономію й ті прориви, які завдяки їй формували науку, техніку та культуру впродовж останнього століття, та нагадати про велике світоглядне значення астрономії як інструмента освіти, дипломатії та розвитку суспільства.

Докладніше – у прес-релізі

проєкт IAU100 NameExoWorlds