Волонтери Львівської політехніки допомогли породіллі

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Волонтери Львівської політехніки і проректор Роман Корж

Студенти третього курсу Інституту будівництва та інженерних систем Святослав Губик і Святослав Арендач, які від початку повномасштабної війни волонтерять у Центрі вимушено переміщених осіб Львівської політехніки, минулої ночі допомогли з’явитися на світ маленькій україночці.

― Я волонтерю у 21-му та 22-му корпусах Львівської політехніки, де від початку війни наш університет надає прихисток людям, які через активні бойові дії змушені втікати з рідних домівок. Незадовго до початку комендантської години до нас у волонтерську забігла дівчина і попросила відчинити ворота до парку, щоб заїхала швидка допомога, бо одна з наших мешканок передчасно народжує. Коли я прибіг з акушерами, дитина фактично народилася ― акушери перерізали пуповину і забрали породіллю з немовлям до Львівського обласного клінічного перинатального центру. Там Богдану (саме так батьки назвали донечку) до ранку помістили у барокамеру, адже вона народилася завчасно. Зараз стан дівчинки стабільний, а я знову й знову прокручую в голові цю подію і радію, що все благополучно завершилося, ― розповів Святослав Губик.

У сім’ї є ще троє діточок, які разом із батьком наразі перебувають у Центрі ВПО.

― Ми шукаємо інше житло для цієї сім’ї, адже в нас немає належних умов для новонароджених. Загалом це вже другий випадок, коли в наших мешканців з’являються на світ діти. Першу породіллю ми перевели до жіночого монастиря. Цей випадок інший. Оскільки туди не приймають чоловіків, мусимо для цієї сім’ї шукати інше місце, ― пояснив керівник Центру вимушено переміщених осіб Микола Брич.

У Центрі ВПО, який діє на базі 21-го та 22-го корпусів Львівської політехніки, проживає орієнтовно 360 осіб. Як зауважив Микола Брич, ця кількість змінна, бо щодня прибуває хтось новий, інші ― перепоселяються чи їдуть за кордон. Найбільше останнім часом приїжджає вимушено переміщених осіб із Лисичанська, Бахмута та інших місць, де тривають активні бойові дії.

― Ми дбаємо, щоб мешканці нашого Центру ВПО були забезпечені харчуванням, ліжкомісцем, мали де помитися, попрати одяг. Та в залі одночасно перебуває пів сотні осіб і ситуації бувають дуже різні. Маємо означені правила, які забороняють куріння в корпусах, вживання алкоголю тощо. Забезпечувати порядок нам допомагає наша охорона. Також ми започаткували систему працевлаштування, завдяки якій чимало людей знайшли роботу. Щодо цих питань співпрацюємо з міською радою. Наші волонтери сконтактовуються з працедавцями ― нам важливо, щоб люди мали можливість забезпечувати себе. У нас мешкає багато людей з інвалідністю, які не можуть працювати. А з тих, хто має змогу, орієнтовно 70 відсотків працевлаштувалися, ― додав Микола Брич.