«Волонтерство – це поклик душі»: студентів ІППО мотивують до участі у волонтерському русі

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі

До Дня волонтера Регіональний центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області організував зустріч зі студентами Інституту права психології та інноваційної освіти. Представники структури більше розповіли про волонтерство, свою організацію, можливість стати її частинкою й надавати львів’янам правову допомогу.

Розквіт волонтерства в Україні відбувся в часи Революції Гідності, а сьогодні аналогів українському волонтерству за масштабом немає навіть у світі. 2014 року чверть українців було залучено до волонтерського руху на Сході в різних напрямках, їхня робота не припиняється й нині. Цей досвід спонукав розширити масштаб допомоги й концентруватися не тільки на армії, а й інших галузях життя України, які потребують волонтерів не менше.

«Увесь світ живе волонтерством, і Україна 30 років тому почалася саме з волонтерства. Ми б дуже хотіли, щоб ця тенденція не втрачалась – у вас для цього є завзяття, сила, знання, а досвід, зокрема волонтерський, ви зможете здобути в нашій структурі. Ми вже рік надаємо безоплатну правову допомогу – роботу наших волонтерів не раз схвально відзначали у Міністерстві юстиції, у нашому координаційному центрі, а головне, вони отримали досвід у наданні правової допомоги», – ділиться Ігор Микитин, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Регіональний центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області зацікавлений залучати студентів до волонтерства в межах організації. В компанії працюють волонтери-юристи, які надають безоплатну правову допомогу: первинну й вторинну. Первинна – охоплює юридичні консультації, оформлювання документів, окрім процесуальних. Вторинна – захист у кримінальних провадженнях, справах, пов’язаних із адміністративним правопорушенням, здійснення представництва громадян у судах та інших державних органах місцевого самоврядування та перед іншими особами, і оформлювання документів безпосередньо процесуального характеру. На зустрічі була присутня Марія Шандрович, волонтерка Самбірського місцевого центру, яка розповіла про свій шлях у волонтерстві та мотивувала студентів спробувати себе в цій галузі діяльності.

«Система безоплатної правової допомоги також курує такий напрям, як правопросвітництво. До того ж основна наша робота – надавати особисті консультації в центрах і бюро правової допомоги. Просвітництво є другим масивним напрямком нашої роботи. Цей захід теж відбувається в рамках правопросвітницької роботи», – зазначила начальниця відділу правопросвітництва Самбірського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Леся Сушко.

Проєкт залучає багато журналістів, юристів, психологів, серед них, зокрема, й студенти Політехніки. Їхня мета – задіяти активістів, які виявили бажання стати волонтерами. Волонтери Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги мають багато напрямків роботи: розповсюджують інформаційні матеріали; беруть участь у процесі підвищення правової свідомості, культури та обізнаності населення; беруть участь у правопросвітницьких заходах, де інформують громадян про можливість отримання безоплатної правової допомоги; реалізують цю допомогу; сприяють забезпеченню доступу громадян до первинної та вторинної безоплатної правової допомоги; комунікують із керівниками ОТГ, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спілками та доброчинними фондами. Волонтером може стати кожен, головне, віднайти в собі бажання безкорисно допомагати людям.

Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі