Відкриття нових горизонтів: учні з Дрогобича побували на екскурсії на кафедрі прикладної математики ІМФН

Кафедра прикладної математики Львівської політехніки
Фото з екскурсії

Учні 10 класу комунального закладу Львівської обласної ради «Обласний науковий ліцей» міста Дрогобича побували на екскурсії на кафедрі прикладної математики Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки. Під час зустрічі школярі мали змогу познайомитись із завідувачем кафедри, викладачами та студентами.

Четвертокурсник Максим Кук продемонстрував учням ліцею сучасні дослідження в галузі аналізу роботи безпілотника. Дрон може виконувати різноманітні завдання, керований дистанційно або автономно за допомогою попередньо запрограмованих інструкцій. Контролер польоту дрона обробляє дані з датчиків і коригує роботу моторів, щоб забезпечити стабільний політ. Програмне забезпечення також може включати алгоритми для автономного польоту, такі як слідування за заданим маршрутом або розпізнавання об’єктів. Учні також побачили на практиці розроблений алгоритм і закодоване розпізнавання у відеопотоці місця посадки БПЛА з можливістю приземлення.

Наступним етапом екскурсії було обговорення інформації про нейронні мережі, де викладач кафедри ПМ пояснив основи предмета і продемонстрував кілька цікавих моментів. Учні мали змогу поставити запитання та поспілкуватися з викладачем, що допомогло їм краще зрозуміти, як проходить навчання у закладі вищої освіти з цього предмета.

Нейронні мережі – це особливий вид комп’ютерних програм, які можуть вчитися та виконувати завдання подібно до того, як це робить людський мозок. Вони складаються з багатьох «нейронів» – простих обчислювальних елементів, які працюють разом. Нейронні мережі можуть виконувати різні завдання, як-от розпізнавання зображень, переклад текстів, гра в шахи тощо, стаючи з часом все кращими й точнішими у своїх діях.

Ця екскурсія залишила у дітей багато позитивних вражень і стимулювала їх до подальшого навчання та саморозвитку.

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії