Чверть століття зі студентами: відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Львівської політехніки – 25 років

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом – 25 років

Для Львівської політехніки 26 квітня 1993 року – дата непересічна, адже саме цього дня було створено відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом. Подія незвичайна ще й тому, що Політехніка стала першим технічним університетом, у якому з’явився такий відділ. Відтоді вже 25 років ця структура виконує свою місію, працевлаштовуючи випускників, а також дбає про імідж університету.

Для чого потрібний відділ працевлаштування?

Професійно-практична підготовка молоді має відігравати вирішальну роль у забезпеченні дальшої зайнятості. Працевлаштування випускників за фахом віддзеркалює взаємодію ринку праці та ринку надання освітніх послуг, саме тому роботу відділу зорієнтовано на студентів і випускників Львівської політехніки. Підрозділ сприяє їхньому працевлаштуванню, налагоджуючи нові, відповідно до запитів ринку праці, форми взаємодії з потенційними роботодавцями. Кожен політехнік може звернутися до працівників відділу: тут йому нададуть консультаційну підтримку, допоможуть скласти чи розповсюдити своє резюме, підшукають відповідні вакансії тощо. Окрім цього, відділ працевлаштування та зв’язків із виробництвом постійно опікується випусковими кафедрами інститутів університету.

Чим він особливий?

Львівська політехніка напрацювала власну систему працевлаштування, яка полягає у втіленні комплексу випереджувальних заходів, що дозволяють студентам визначитися з місцем роботи ще під час навчання. Йдеться про договори із потенційними працедавцями щодо залучення студентів до проведення спільних досліджень, а також організування практики з перспективою подальшого працевлаштування. Відділ активно дбає про стажування на потужних підприємствах і організовує презентації провідних компаній-працедавців західного регіону. До слова, Політехніка однією з перших почала провадити нині вже традиційні Ярмарки кар’єри для студентів та випускників.

Здобутки відділу

За час своєї діяльності працівники відділу брали участь у низці міжнародних конференцій, круглих столів, форумів з питань працевлаштування, а також опублікували понад 60 статей у наукових виданнях і пресі. Роботу відділу не раз висвітлювали ЗМІ, що сприяло підвищенню рейтингу Львівської політехніки серед університетів України. Відділ вивчав та переймав досвід європейських країн у ринкових методах працевлаштування, реалізуючи спільні проекти з Вищою школою публічної адміністрації в Бялимстоку (Польща), Міжнародним інститутом освіти культури та зв’язків з діаспорою, а також міжнародний проект «Пошук нових механізмів працевлаштування молоді». Разом із обласним центром зайнятості відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом провів уже двадцять дев’ять Ярмарків кар’єри, організував для студентів університету сотні презентацій та тренінгів компаній-роботодавців, серед яких: RJR Tobacco, Procter&Gamble, «Світоч», British American Tobacco, Jabil Circuit, Концерн «Хлібпром», Skoda Auto, Beeline, Vodafone, Google, Nestle, «Філіп Морріс Україна» та інші.

Не словом, а ділом

– Я довго шукав роботу самотужки, але мені не вдавалося. Якось від одногрупників почув, що у четвертому навчальному корпусі є біржа праці для студентів, вирішив піти туди. У відділі працевлаштування мені допомогли вдосконалити моє резюме і підшукали відповідну вакансію. Нині вже рік, як я працюю в «НДІ ПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ». Мені тут дуже подобається, перевагою вважаю психологічний комфорт, відсутність будь-якого тиску роботодавця чи колег, – ділиться досвідом випускник ІБІД (2017) Юрій Мушинський. До слова, нещодавно хлопець знову приходив до відділу працевлаштування і зв’язків з виробництвом, але вже не як студент-шукач роботи, а як представник компанії-працедавця.

А ось як про діяльність відділу відгукуються колеги з компанії ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед»: «Ваша підтримка – свідчення небайдужого ставлення до проблем освіти в Україні, розуміння непересічної важливості допомогти студентам зробити перший крок у доросле життя, крок, який може стати вирішальним у розвитку подальшої кар’єри нашої молоді. Проблема нестачі спеціалістів у технічних галузях – одне з найактуальніших питань багатьох держав світу. Завдяки Вашому сприянню в нас є можливість зробити популярною професію інженера в Україні та дати шанс молодому поколінню вивести нашу державу на сучасний високотехнологічний рівень», – йдеться у листі-подяці за співпрацю з компанією.

«Аудиторія» вітає відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом із 25-річчям і бажає колективу плідної праці, невичерпної енергії та здійснення всіх задумів.

Відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом – 25 років Відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом – 25 років Ярмарок Кар’єри