Відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом Львівської політехніки працює для студентів

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Цей відділ був одним із перших для кар’єрного поступу молоді, заснованих в українських університетах, зокрема першим серед тодішніх технічних вишів. За 30 років його діяльності багато студентів скористали його тренінгами, пропозиціями вакансій, цікавими заходами, а роботодавці – нагодою знайти перспективних працівників.

Про діяльність відділу й основні аспекти його роботи розповідає очільниця Світлана Гладун.

– Як студенти дізнаються про те, що у Львівській політехніці є відділ працевлаштування та зв’язків із виробництвом?

– На сьогодні проблем з інформуванням нема. Оголошення про нашу Студію кар’єри є в усіх навчальних корпусах. Студія має телеграм-канал, підписавшись на який можна відстежувати пропозиції роботодавців. Також сторінка нашого відділу є на офіційному сайті університету, де розміщені всі посилання і на пропозиції роботи та кар’єри, і на роботу Студії кар’єри, і анонси ярмарків, які ми активно організовуємо фактично від початку нашої діяльності. Постійно інформуємо інститути й кафедри про запити роботодавців щодо можливостей працевлаштування студентів і випускників, проходження практики, програм додаткового навчання та стажування. Водночас дублюємо це в соцмережах. Також моніторимо ринок праці й на основі цього готуємо добірку, яку розміщуємо в нашому інформаційному просторі.

– Зазвичай студенти яких курсів можуть звертатися до вашого відділу?

– Практично всіх. Ще кілька років тому такими питаннями починали цікавитися не раніше ніж на третьому курсі, а більшість навіть на четвертому. Тепер теми, пов’язані з пошуком роботи (різноманітні платформи, курси, навички тощо), вивчають раніше – на другому, а іноді й на першому курсі. Тим паче, що сьогодні часто можна працювати дистанційно у вільний від навчання час. Тому до наших заходів долучаються студенти всіх курсів.

– А як налагоджуєте співпрацю з роботодавцями?

– Роботодавці знають, що при кожному освітньому закладі діє кар’єрний центр, кар’єрна служба, відділ працевлаштування або центр кар’єри. Від них ми отримуємо запити. І попри те, що в теперішніх умовах війни, а перед тим пандемії коронавірусної хвороби, ринок праці знизив активність, запити на затребувані вакансії є. А ми в університеті зацікавлені, щоб випускники знаходили собі роботу за фахом і будували успішну кар’єру. З роботодавцями організовуємо багато зустрічей на різні теми, до яких заохочуємо студентів. Тепер переважно організовуємо їх в онлайн-форматі, однак хочемо відновити таку співпрацю наживо. Нашою новацією було створення Студії кар’єри. Наразі це віртуальна платформа. Плануємо її розвивати. Гарним здобутком вважаємо наш Весняний кар’єрний інтенсив, який провели нещодавно. Він тривав тиждень і був спрямований на те, щоб прокачати соціально-комунікативні навички, послухати лекції з критичного мислення, дізнатися про всі тонкощі того, як створити резюме, вдало пройти співбесіду, знайти роботу. Про це розповідають на вебінарах і воркшопах наші партнери-компанії.

Співпрацю з роботодавцями налагоджуємо й під час організування практики наших студентів. Це підтверджуємо різними задокументованими договорами. Серед уже тривалих таких договорів – договір з міською радою, департаменти якої беруть студентів на практику. Якщо є запит від роботодавця на пошук потенційного працівника серед наших студентів, ми передаємо інформацію про це на відповідну кафедру. До речі, на нашому сайті є дві форми анкет – для роботодавців, які перебувають у пошуках працівника, і для студентів, які шукають роботу. Якщо отримуємо запити від студентів, то пропонуємо їхні анкети роботодавцям, яким це актуально.

– У чому, на вашу думку, полягає результативність роботи відділу працевлаштування та зв’язків із виробництвом?

– Найперше – у зацікавленості роботодавців нашими студентами, у спрямуванні нашої діяльності на те, щоб студенти розуміли, як їм ефективно знайти роботу, на чому акцентувати у своїй підготовці до кар’єрного зростання, тобто щоб потенційний роботодавець і його працівник взаємно знайшли один одного. А за тим усім – праця багатьох людей упродовж цих 30 років, починаючи з тих, хто започаткував цей відділ. Зокрема, його перший керівник Роман Скоропад – ініціатор, людина з активною життєвою позицією. Згодом цю ініціативу продовжив Олег Логуш. Хочу згадати осіб, які в різні роки працювали чи тепер працюють у нашому відділі: Юрій Калініченко, Любов Маришева, Лілія Муциківська, Олег Логуш, Вікторія Бірка, Ярослав Морозович, Оксана Кінаш, Ярослав Карпій, Ольга Стецик, Святослав Данильців, Олена Гнатків, Леся Винник, Юрій Костів, Юрій Кривенчук, Ірина Шуран, Оксана Данилко.

Важливо, що Львівська політехніка напрацювала власну систему працевлаштування, яка полягає у втіленні комплексу заходів, що допомагають студентам визначитися з місцем роботи ще під час навчання. Результативність дає те, що ми знайшли партнерів для втілення поставленої мети, налагодили тісну співпрацю із Львівським обласним центром зайнятості, що триває вже 28 років. Ми організували спільно з Центром зайнятості 35 ярмарків кар’єри за участю сотень підприємств-роботодавців, щорічно представляємо нашим студентам десятки презентацій компаній роботодавців, серед них: SoftServe, Галичфарм, Компанія «Ензим», GlobalLogic, Хлібпром, KPMG, PwC, «Світоч», «Джейбіл», Genesis, EY, EPAM, T.B. Fruit, Renesas Electronics, Boosta, Yalantis, Транс-Сервіс, «Подорожник», «Сферос-Електрон», Solid Software, Deloitte, Sigma Software та багато інших. А за підтримки видавництва Львівської політехніки опублікували каталоги ярмарків.

– Що вам допомагає зростати?

– Насамперед вивчення досвіду європейських країн у ринкових методах працевлаштування, який ми переймали під час реалізації спільного проєкту з Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою «Центри кар’єри – міст до ринку праці», а також участь у міжнародному проєкті «Пошук нових механізмів працевлаштування молоді». І другий момент – гнучкість та вміння пристосовуватися до нових викликів, зокрема до переходу в онлайн-формат роботи. Три роки тому ми продовжили ту роботу, яку виконували досі, але в онлайні.

Вдосконалюватися нам допомагає участь у міжнародних конференціях, круглих столах, форумах із питань працевлаштування та практичної підготовки студентів. Роботу відділу часто висвітлюють у ЗМІ, що сприяє підвищенню рейтингу і поліпшенню іміджу Львівської політехніки серед університетів України. А показники роботи нашого відділу враховують у міжнародних рейтингах університету та в акредитуванні освітніх програм.

Фото із заходу, організованого відділом Заставка до матеріалу Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом Фото із заходу, організованого відділом