Відбувся VІІ Українсько-польський науковий форум «Польща та Україна в сучасній Європі»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

19–20 травня 2022 року відбувся VІІ Українсько-польський науковий форум «Польща та Україна в сучасній Європі: міжкультурний діалог – роль національних меншин – виклики та загрози», який провели кафедра політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» спільно з Інститутом політичних наук Вармінсько-Мазурського університету (Республіка Польща).

Ініціаторами й натхненниками форуму уже сьомий рік поспіль є директор Інституту гуманітарних та соціальних наук професор Ярина Турчин та професор Вармінсько-Мазурського університету, Почесний професор Національного університету «Львівська політехніка» Тереса Астрамовіч-Лейк. Цьогорічний захід відбувся в рамках реалізації проєкту «Ініціатива ЄС «Східне партнерство»: можливості для України» (EaP Initiative) за підтримки Програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (№ 619891-EPP-1-2020-UA-EPPJMO-MODUL).

Попри складну ситуацію, форум викликав особливе зацікавлення з-поміж науковців, студентів, політичних і громадських діячів, адже до участі в ньому зголосилися понад 170 осіб із 59 наукових установ Польщі та України.

У рамках Форуму було проведено круглий стіл на тему «З минулого в майбутнє – в 75 річницю Операції «Вісла», де взяли участь більш ніж 80 учасників, зокрема, українських та польських науковців, депутатів Вармінсько-Мазурського сеймику та Львівської обласної ради, а також представників польської меншини у Львові та української меншини в Ольштині.

Загалом працювало 6 тематичних секцій, які були присвячені:

  • ролі країн ЦСЄ у формуванні та реалізації східної політики Європейського Союзу;
  • генезі та розвитку українсько-польських відносин;
  • співпраці в правовій та соціально-економічній сферах України та ЄС;
  • науковій дипломатії у зміцненні українсько-польської співпраці;
  • місцю культурної дипломатії в українсько-польських відносинах;
  • НАТО як оборонному союзу та його ролі в подоланні загроз для безпеки в Європі та світі.

Важливо, що форум став майданчиком для співпраці та обміну досвідом науковців, представників органів центральної та місцевої влади України та Польщі, громадських організацій, студентів, представників церкви, товариств національних меншин України та Польщі. Учасники з України висловили велику вдячність громадськості Польщі за підтримку нашої держави та наших громадян у тяжкий час війни.

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції