Роботодавцям потрібні інженери: відбувся організований Львівською політехнікою ХХVI Ярмарок кар’єри

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
ХХVI Ярмарок кар’єри

У Львові 10 жовтня відбувся ХХVI Ярмарок кар’єри, співорганізатором і учасником якого традиційно була Львівська політехніка.

Цього разу Ярмарок кар’єри – або ж Фестиваль освітніх послуг для дорослих і ярмарок вакансій – був складовою Міжнародних днів освіти дорослих на Львівщині, що під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО тривали впродовж минулого тижня. Ще одна особливість Ярмарку – склад організаторів: крім Політехніки і Львівського обласного центру зайнятості, долучились інші структури, зокрема МОН, міжнародні організації, як Німецьке об’єднання народних університетів (DVV International).

Ярмарок мав дві складові, орієнтовані на пошукачів роботи й абітурієнтів. Понад 50 роботодавців, які взяли участь у заході, запропонували приблизно тисячу вакансій – робітничих і для фахівців із вищою освітою. Були, до прикладу, «Бібльос», Львівський бронетанковий завод, «Галичина-Авто», торговельна мережа «Барвінок», готель «Нобіліс». Начальник відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Політехніки Олег Логуш розповів:

– Скажімо, компанія P&G запропонувала екскурсії в Київ на свій завод, можливості стажування, а надалі й працевлаштування. Багато підприємств зараз почало шукати саме інженерів – не тільки програмістів, а й механіків, енергетиків, інших. Якщо нашу економіку хтось зрушить, то тільки інженери! Цим ярмарком ми продовжуємо роботу, яку почали. Безумовно, треба шукати й нові форми співпраці, найкращою є безпосередні контакти роботодавців з кафедрами та налагодження прямих тісних зв’язків між ними. Це дає найліпший результат: для студентів – стажування, практика, потім і робота, а працедавець отримує готового фахівця, якого сам виплекав, підштовхуючи його бути активним, вчитися, розвиватися і боротися за себе.

Доки на одному поверсі Палацу мистецтв ярмаркували, вчились писати резюме тощо, на іншому – навчальні заклади проводили профорієнтаційну роботу. Асистент кафедри журналістики Наталія Семен, яка репрезентувала з колегами Львівську політехніку, зауважила:

– Сьогодні нашою цільовою аудиторією є насамперед абітурієнти: 11-класники, молодші школярі, які шукають свій шлях, і всі, хто хоче вчитися. Розповідаємо про Політехніку, що є одним з провідних вишів як західної, так і цілої України, знаним і за кордоном. Представляємо різні кафедри та ННІ. Відвідувачі цікавляться різними напрямами – це і журналістика, психологія, право, і комп’ютерні науки. Дуже приємно, що переважно підходять самі учні: вже закінчився час, коли батьки нав’язували дітям їх стежину в житті.

Зазначимо, що акція Дні освіти дорослих зародилась 1992 року і проходить у понад півсотні країн. Україна долучилась у 2000-му. Мета заходу – сприяти формуванню в суспільстві розуміння цінності освіти та саморозвитку впродовж життя.

ХХVI Ярмарок кар’єри ХХVI Ярмарок кар’єри ХХVI Ярмарок кар’єри