У рамках Міжнародного симпозіуму відбувся Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі»

Богдан Сиванич, МІОК Львівської політехніки
Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі»

30 жовтня 2015 року в Національному університеті «Львівська політехніка» в рамках Міжнародного симпозіуму з нагоди 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького відбувся Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі», ініційований і організований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Метою круглого столу було об’єднатися навколо постаті Митрополита Андрея та почути думки духовних лідерів України щодо унікального вкладу Владики Андрея у єдність українців та мирний діалог з представниками інших конфесій, релігій та національностей. У засіданні круглого столу взяли участь голови і представники найбільших церков і релігійних громад України.

Розпочав дискусію спадкоємець Андрея Шептицького на Львівському архиєпископському престолі Архієпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк), який зазначив, що хто читає твори митрополита Андрея, бачить, які вони актуальні, свіжі та необхідні до життя.

Архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ(о) Ігор (Ісіченко) у своєму виступі зосередився на темі Андрея Шептицького і православної церкви, звернув увагу учасників заходу на важливі послання Слуги Божого Андрея для об’єднання українських церков та їх актуальність у сьогоденні.

Голова Духовного управління мусульман України, Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Шейх Саїд Ісмагілов зазначив, що християни і мусульмани в Україні завжди вміли поважати один одного, спільно боротися за свою землю та співчувати своїм сусідам. За словами Муфтія, солідарність, турбота один про одного зробить з українців єдину сильну націю, якщо будуть слідувати прикладу праведників, таких як Шептицький.

Директор Представництва Американського Об’єднання для євреїв України, директор БО «Єврейське Відродження» Мейлах Шейхет відзначив благочинну діяльність Митрополита, яка не обмежувалася етнічними та конфесійними критеріями. Найважливішою рисою Андрея Шептицького була любов до ближнього, всеохоплююче милосердя, прикладом чого є допомога єврейському народу в найтяжчий період його історії.

Від імені євангельської громади України виступив заступник старшого пресвітера Всеукраїнського союзу церков Євангельських християн-баптистів Ярослав Назаркевич, який зазначив, що маємо повернутися до основ християнської віри і на спільних біблійних підвалинах відбудовувати нашу державу.

Представник Львівської архидієцезії Римо-католицької церкви отець Олександр Кусий згадав про важливість Божого милосердя, рік якого готується відзначити Католицька церква. Отець також зазначив, що подібні думи побачив у Шептицького, щоб ми єдналися у молитві до Божого милосердя.

У круглому столі також взяли участь відомі дослідники життя і спадщини Митрополита Андрея, представники Інституту Східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея у Оттаві (Канада) – отець доктор Петро Галадза і отець доктор Андрій Чировський.

Підсумовуючи, варто сказати, що слова і послання Митрополита були у кожному виступі, адже вони продовжують бути актуальними. Саме такі притаманні Андреєві Шептицькому духовні цінності як турбота, милосердя, любов, патріотизм допоможуть Україні досягти бажаної єдності у наш нелегкий час.

Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі» Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі» Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі» Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі» Круглий стіл «Андрей Шептицький: погляд церков у світі»