Підсумки та перспективи: відбулося останнє у поточному навчальному році засідання Вченої ради Університету

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
засідання Вченої ради

Останнє засідання Вченої ради у поточному навчальному році відбулося 25 червня: підсумовували відпрацьоване та будували плани подальшої роботи.

Ректор університету професор Юрій Бобало доповів присутнім про підсумки роботи Вченої ради в 2018–2019 навчальному році. Він зазначив, що робота здійснювалася за раніше затвердженим планом. На засіданнях розглянули 22 запланованих питання, а також – 25 позапланових. Окрім цього, ректор згадав про два позачергові засідання, на яких вручили диплом доктора honoris causa знаному науковцеві Євгенові-Зенону Стахіву, та надали звання почесного професора Львівської політехніки генеральному директорові Торгово-промислової палати Ерфурта Герольду Грусеру.

За словами доповідача, питання, які розглядала Вчена рада впродовж року, охоплювали більшість сфер життєдіяльності Політехніки. Окрім цього, належну увагу було приділено функціонуванню коледжів, які входять до структури університету, їхнім ролі та місцю в цій структурі.

Загалом за 2018–2019 навчальний рік до наукових звань представили 60 осіб, 15 з яких – на вчене звання професора. Внаслідок Політехніка збагатилася на 14 професорів та 39 доцентів. Найвищу нагороду університету – медаль імені Юрія Рудавського – здобули Володимир Новіков та Іван Лопатинський.

За словами Юрія Ярославовича, наступного навчального року Вчена рада має зосередити увагу на розв’язанні завдань, які мають велике значення для розвитку Політехніки. Йдеться про зміст освіти, видання підручників і навчальних посібників, орієнтованих на новітні технології навчання, якість навчального процесу та подальше впровадження тестових технологій в оцінювання якості знань, розвиток наукових досліджень і опрацювання питання реформи в освіті й науці України, кадрове забезпечення університету, міжнародну співпрацю в галузі освіти й науки, розвиток матеріально-технічної бази університету, модернізацію навчальних та наукових лабораторій тощо. На підставі пропозицій комісії Вченої ради адміністрація склала проект плану роботи на наступний навчальний рік, який представив голова організаційної комісії Валерій Дудикевич.

Проректор Олег Давидчак ознайомив присутніх із самоаналізом виконання Львівською політехнікою критеріїв для підтвердження статусу «національний».

– Здійснена робота показала, що Національний університет «Львівська політехніка» виконує всі обов’язкові критерії для надання та підтвердження статусу національного закладу вищої освіти. Відомості про їх виконання наведено в річних звітах університету, які опублікували на сайті Політехніки. Крім цього, у самоаналіз включено інформацію про досягнення університету, відповідно до згаданих критеріїв. Зокрема, частка випускників, які підтвердили своє працевлаштування, впродовж останніх трьох років становить 75%, – зазначив доповідач.

Затверджений самооаналіз подадуть у НАЗЯВО для продовження процедури підтвердження статусу «національний».

Проректор Олег Матвійків доповів на засіданні про порядок організування навчання студентів за міжнародними програмами подвійних дипломів. Згаданий документ формується із 5 розділів й 11 додатків, містить інформацію про загальні положення, укладання угоди про навчання студентів за програмою, конкурсний відбір студентів, скерування на навчання та визнання результатів цього навчання. Вчена рада затвердила запропонований порядок.

Питання про обрання на посади професорів кафедр і директорів коледжів Львівської політехніки висвітлила голова атестаційної комісії Вченої ради Ярина Турчин. Відповідно до результатів конкурсу на заміщення вакантних посад затвердили 48 кандидатур на посади професорів кафедр. Хмельницький політехнічний коледж й надалі очолюватиме Вадим Овчарук, Коледж телекомунікацій та комп’ютерних технологій – Юрій Дещинський.

Традиційно низку науково-педагогічних представників університету представили до вчених звань.

Професорові кафедри містобудування Інституту архітектури Богданові Посацькому за 25-річну співпрацю вручили медаль Університету Лодзі, якою нагороджують закордонних науковців, друзів польського вишу вже понад 60 років. Богдан Посацький є сто другим лауреатом цієї нагороди і першим науковцем в Україні, який її отримав. Доцент кафедри безпеки інформаційних технологій Юрій Костів здобув премію Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених інтелектуальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Володимирові Далику, доцентові кафедри менеджменту та міжнародного підприємництва, вручили Подяку командира 3-го механізованого батальйону 24-ої окремої механізованої бригади імені Короля Данила майора Авдієвського за допомогу армії України. Окрім цього, традиційно нагородили переможців та призерів олімпіад, наукових та спортивних конкурсів, і вручили свідоцтва про присудження вчених звань та наукових ступенів.

засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради засідання Вченої ради