Відзнаки, здобутки і перспективи: відбулося чергове засідання Вченої ради Львівської політехніки

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
На Вченій раді

На березневому засіданні Вчена рада розглянула кілька важливих питань: про стан і перспективи розвитку ІХХТ, діяльність університетської молодіжної політики, ознайомилася з тимчасовим положенням про рейтингування випускових кафедр, положенням про матеріальне заохочення наукових, науково-педагогічних та інженерних працівників, прийняла важливі рішення, відзначила найкращих.

Нагороди

Цього разу кілька нагород отримав університет. Зокрема за презентацію досягнень і впровадження педагогічних інновацій у національний освітній простір – диплом і гран-прі «Лідер вищої освіти в Україні». За участь у конкурсній номінації «Психосоціальна підтримка дітей і молоді у складних життєвих обставинах» (у рамках VII Міжнародної вистави «Сучасні заклади освіти – 2015»), а саме за тему «Психосоціальна підтримка дітей і молоді у складних життєвих обставинах у системі професійної підготовки соціальних працівників університет – громада (досвід НУ «ЛП»)», над якою працювали доцентіи Н. Гайдук і Л. Клос університет нагородили дипломом і золотою медаллю. Також Політехніка відзначена сертифікатом якості наукових публікацій за 2015 рік.

Старшого викладача кафедри менеджменту персоналу та адміністрування ІНЕМ Н. Любомудрову нагородили грамотою і пам’ятною відзнакою «Хрест «Воля» за волонтерську діяльність у допомозі фронту.

Команда студентів спеціальності «електричні машини та апарати» – В. Новарчук, В. Хай, І. Малетич та їхній тренер В. Гладкий – на другому турі Всеукраїнської олімпіади з електромеханіки виборола третє командне місце й отримала диплом третього ступеня.

Студентці ІІМТ Б. Чудійович вручили диплом першого ступеня за участь у конкурсі студентських наукових робіт у галузі техніки, а саме – транспортних систем, що відбувся у Харківському національному університеті міського господарства.

За працю у реалізації молодіжної політики у сфері науки дипломи університету отримали молоді науковці – В. Алєксєєв, С. Була, О. Іващук, В. Романчук, О. Саніна, В. Чубай, А. Широка.

Наукові ступені докторів наук отримали І. Фаріон (філологічних) та О. Височан (економічних), кандидатів технічних наук – А. Андрухів, С. Федушко, О. Марковець, кандидатів політичних наук – І. Червінка й Т. Бессараб.

Інститут хімії – серед найкращих

Про стан і перспективи розвитку ІХХТ розповів директор інституту Володимир Скорохода. Серед позитивів – кафедри органічної хімії та хімічної технології переробки пластмас належать до десятки найкращих в університеті; омолодження науково-педагогічних кадрів (пенсіонерів в ІХХТ усього 28%); доктори наук на всіх кафедрах; методичне забезпечення підручниками та посібниками, осучаснення матеріально-технічної бази. Конкурс на напрям «фармація» – серед найвищих в університеті. В ІХХТ діють три спеціалізовані Вчені ради для захисту докторських, виходять два фахові видання. Валерій Дудикевич, який очолив комісію з вивчення роботи інституту, відзначив позитивні тенденції в міжнародній співпраці та оновленні матеріально-технічної бази.

На здобуття Державної премії

Вчена рада Інституту фізики напівпровідників ім. В. Лошкарьова НАН України висунула на здобуття Державної премії у галузі науки і техніки за 2016 рік роботу «Енергоефективність світлодіодних освітлювальних систем», а також рекомендувала внести до авторського колективу цієї праці завідувача кафедри електронних приладів, професора Зенона Готру. Зокрема директор ІТРЕ І. Прудиус наголосив на здобутках професора Готри у дослідженні та розробці нових органічних світловипромінюваних структур, аналізі сучасного стану розвитку та дослідженні перспективних електроструктур та інших відзнак у роботі з енергоефективності світлодіодних освітлювальних систем. Вчена рада за результатами таємного голосування одностайно підтримала кандидатуру професора Готри.

Перспективи молодіжної політики

Про це Вченій раді доповів голова комісії з цього питання Василь Козик. Доповідач зосередив увагу присутніх на основних заходах, які активно проводять у Політехніці колективи Народного дому «Просвіта» та студентське самоврядування.

Студентка ІЕСК Анастасія Вакарчук при обговоренні питання молодіжної політики зосередилася на проблемах ідеологічного виховання, а голова Ради молодих Вчених Олександр Березко повідомив про створення наукового товариства молодих вчених та студентів в університеті. У ньому братимуть участь студенти, аспіранти, молоді вчені до 35-ти і доктори до 40-ка років. Проект положення очікує затвердження конференції трудового колективу. О. Березко висловив сподівання на перспективи у матеріальному забезпеченні молодих вчених, покладаючись на тимчасове положення про рейтингування випускових кафедр (про це згодом розповіла голова комісії з напрацювання положення, завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Ольга Мельник) та на положення про матеріальне заохочення науково-педагогічних, педагогічних і наукових та інженерних працівників і докторантів Львівської політехніки (із ним присутніх ознайомила начальник НДЧ Лілія Жук).

Пропозиція до нагородження

Колектив ІМФН заручився підтримкою Вченої ради про відзначення заслуг перед університетом доктора Honoris causa 2009 року Львівської політехніки, академіка НАН професора Володимира Макарова, який співпрацює з Політехнікою 45 років. За його участі були організовані міжнародні конференції у стінах університету, захищено п’ять докторських і дванадцять кандидатських робіт. За сприяння вченого на кафедрі вищої математики розвинувся новий науковий напрям, визнаний не лише в У країні.

Нові спеціальності

Невдовзі абітурієнти Політехніки матимуть нагоду вступати на нові спеціальності, адже Вчена рада підтримала пропозицію розпочати процес їхніх ліцензувань.

Спеціальність «соціальне забезпечення» має шанс з’явитися в ІГСН (наразі таких фахівців готують у чотирьох вишах України). Ще дві спеціальності будуть в ІТРЕ. Це біомедична інженерія й авіоніка. Останніх фахівців готують в авіаційних вишах Харкова і Києва, а тепер є потреба авіоністів у Західному регіоні.

На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді