Відбулася науково-практична конференція, присвячена 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

6 грудня в актовій залі головного корпусу Львівської політехніки відкрили міжнародну науково-практичну конференцію «Григорій Сковорода – український філософ-містик, богослов, поет і педагог». Учасники конференції аналізували філософсько-богословські, педагогічні погляди Григорія Сковороди, морально-етичну проблематику його творчої спадщини, обговорювали унікальність постаті цього видатного українця.

Розпочав захід доктор педагогічних наук, професор, почесний академік НАПН України, голова Всеукраїнського товариства «Рідна школа» Петро Сікорський. Він зауважив, що можливістю проводити сьогодні конференцію завдячуємо нашим Збройним силам, які звільняють українську землю, а також акцентував на важливості вшанування Григорія Сковороди.

«Відважні воїни метр за метром звільняють нашу землю від російської навали, і всі ми маємо їм у цьому допомагати. Я бажаю українським захисникам міцного здоров’я і нових перемог. Окрім того, хочу зауважити, що 3 грудня минуло 300 років від дня народження великого українця, легендарного сина свого народу – Григорія Савича Сковороди. Він був філософом, поетом, перекладачем, поліглотом, богословом. Тож сьогодні ми проводимо чергову науково-практичну конференцію, присвячену цій видатній людині», – зазначив Петро Іванович.

З вітальним словом до присутніх звернувся Василь Кремень – президент НАПН України, доктор філософських наук, професор, академік НАН і НАПН України.

«300-річчя Григорія Сковороди – чудова нагода вкотре пригадати для себе цю постать. Його «філософія серця» дуже добре розкриває сутність української нації, яка ніколи не намагалася завоювати чужу землю, поневолити чужий народ. Тому найважливіше, що ми маємо сьогодні зробити, – це максимально використовувати ідеї й погляди Григорія Сковороди, щоб формувати освічену, моральну, високодуховну країну».

Директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації Олег Паска наголосив, що філософія Сковороди свідчить насамперед про духовність, творчість, знання. Саме цьому мислитель надавав найбільшого значення.

«Передусім хочу подякувати нашим Збройним силам за можливість виступити сьогодні на цій конференції. Зазначу, що вся філософія Григорія Сковороди говорить нам про те, що матеріальне не має ніякого значення. Визначальними мають бути лише знання, творчість, духовність і їх спрямування на благо людей. Також хочу подарувати організаторам конференції цю гільзу, яку нашому департаменту передали освітяни з Харкова. Ця гільза прилетіла на українську землю з рук терористів, але руками наших дітей була перетворена на справжній символ, адже на ній вони намалювали портрет Сковороди. Сьогодні я передаю її вам як символ незнищенності, нездоланності українського народу», – сказав Олег Володимирович.

«Продовжуючи слова Олега Володимировича, зазначу, що вся діяльність цього видатного українця була спрямована на духовність, на виховання правильних цінностей. Григорій Сковорода писав: «Царство Боже всередині нас. Щастя в серці, серце в любові, любов же – у законі вічного». Він став легендарною особистістю, адже про нього знають навіть ті, хто ніколи не читав його праць. Бажаю, щоб усі ми могли хоч трохи впроваджувати ідеї Григорія Сковороди, які сьогодні нам такі потрібні», – зауважив заступник директора Інституту права, психології та інноваційної освіти професор Юрій Козловський.

Доцентка, завідувачка кафедри педагогіки та інноваційної освіти Тетяна Горохівська акцентувала на тому, що творча спадщина Сковороди унікальна, адже не втрачає своєї актуальності через багато років, а її центральними темами є війна, любов, дружба, самопізнання і внутрішня сила.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції