Відбулась онлайн-зустріч студентів ІХХТ з директором пивоварні «Кумпель» Тарасом Фаликом

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Тарас Фалик

Студенти Інституту хімії та хімічних технологій мали можливість поспілкуватися з випускником кафедри технології органічних продуктів Львівської політехніки, директором пивоварні «Кумпель» Тарасом Фаликом. Під час зустрічі студенти ознайомилися з історією створення пивоварні, дізналися більше про співпрацю виробництва й університету, а також почули поради, які допоможуть у кар’єрному зростанні.

Спершу Тарас Фалик розповів про свій шлях від випускника Політехніки до директора великої пивоварні. Зауважив, що Львів завжди славився пивоварінням, адже ця галузь віддавна розвивалася у місті, тож, починаючи свою роботу, він прагнув відновити ці традиції.

«Я директор пивоварні і працюю тут від самого початку – з 2007 року. Коли ми тільки запустили процес пивоваріння, то зрозуміли, що твердження про те, що пиво живе три дні, – просто міф, який штучно створили. Насправді пиво може зберігатися набагато довше, треба просто дотримувати певних правил, чистоти виробництва, тому сьогодні ми можемо гордо заявити, що в нас є певні сорти пива, які зберігаються по три-п’ять років.

У 2012-му ми почали будівництво великої пивоварні, і завдяки цьому я навчився дуже багатьох речей. До того я знав усе, що пов’язане з технологією виробництва пива, але тут виникали зовсім інші завдання: комунікація з підрядниками, формування бюджету, монтаж обладнання – все це давалося непросто, а на початках навіть страшно, але я переконаний: треба обов’язково розвиватися, бо якщо ти зупиняєшся – ця зупинка поведе тебе назад», – зауважив Тарас Фалик.

Під час зустрічі також обговорили співпрацю виробництва з Львівською політехнікою. Пан Тарас наголосив, що завжди намагається підтримувати зв’язок з рідною кафедрою, співпрацювати з викладачами та студентами.

«Якщо хтось із кафедри звертається до мене з пропозицією провести екскурсію пивоварнею, ми радо це підтримуємо. Пригадую, ще під час мого навчання нас також водили на пивоварню, але тоді були певні обмеження з техніки безпеки, охорони праці, тому не вдавалося побачити все, що хотілося. Сьогодні ми в цьому плані більш відкриті, і, якщо є бажання студентів подивитися, як відбувається процес пивоваріння на всіх етапах, ми погоджуємось.

Ще один важливий блок співпраці з Політехнікою – бакалаврські та магістерські проєкти. Наприклад, коли студенти пишуть свої роботи, ми можемо взяти реальну ситуацію на виробництві або щось спроєктувати, і вони матимуть змогу це дослідити. Також є наукові дослідження чи виробничі проблеми у пивоварінні, які можна вирішити у співпраці з кафедрою або ж університетом», – зазначив Тарас Фалик.

Наприкінці зустрічі наш випускник поділився зі студентами порадами, які допомогли йому досягти успіху. Насамперед йшлося про розвиток, постійну працю над собою та формування хорошої команди.

  • «Перша порада – постійно розвивайтеся. Не можна просто сидіти і думати, що ми запустили виробництво, робимо добре пиво і його продаємо. Навпаки – світ дуже швидко змінюється, з’являється щось нове, тому потрібно постійно шукати можливості для розвитку, бути в тренді, бо ринок цього вимагає. Важливо пробувати, шукати, аналізувати свої помилки і на них вчитися.
  • Експериментуйте. Не зупиняйтеся на тому, що у вас є вдалий сорт пива, спробуйте в ньому щось змінити, так ви можете домогтися кращого смаку. Експериментуйте обдумано і планово.
  • Думайте на один крок уперед. Я вважаю що спеціаліст має думати на один крок уперед від своїх посадових обов’язків. На посаді пивовара думайте як головний технолог, далі як директор. А якщо дійшли до керівника підприємства – думайте як його власник. Вірю, що саме таким має бути мислення людини, яка хоче досягти успіху, і не тільки в пивоварінні, а й у будь-якій галузі.
  • Дисципліна, довіра й результат. Команда дуже важлива, і в кожного керівника має бути кілька людей, яким він на сто відсотків довіряє, тому що вся робота будується на довірі й чесності. Але також треба дбати про дисципліну, бо якщо вона є, тоді буде і довіра, і результат», – підсумував Тарас Фалик.

Опісля студенти мали змогу поспілкуватися з паном Тарасом та поставити йому свої запитання.

Скріншот з онлайн-зустрічі Тарас Фалик Тарас Фалик