«Від початку війни я хотів долучитися до руху з гуманітарної допомоги Україні» – студент польського університету Міхал Міцал

Катерина Пашкевич, студентка другого курсу Науково-навчального інституту журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка, практикантка Центру комунікацій
Гуманітарна допомога від польських партнерів

Міхал Міцал – студент третього курсу спеціальності «мехатроніка» в університеті Ряшева, що є партнером Львівської політехніки. Разом із друзями 23-річний хлопець збирає гуманітарну допомогу для України. Інтерв’ю з поляком, який, не маючи жодного українського коріння, не задумуючись, кинувся допомагати нашій країні у скруті.

– Як виникла ідея допомагати Україні? Що саме тебе спонукало до цього?

– Від початку війни я хотів долучитися до руху з гуманітарної допомоги Україні, але не знав, що саме робити. А потім з’явилася чудова можливість: сестра Лідія з організації «Місіонери Марії» сконтактувала з нами, і виявилось, що вона займається благодійною допомогою Україні.

– Розкажи про свою волонтерську команду.

– Ініціатива належить мені й трьом моїм друзям: Сильвії, Мажені та Лукашу. Ми з Сильвією – студенти-третьокурсники спеціальності «мехатроніка». Натомість Мажена та Лукаш – уже випускники університету. Ми усі – уродженці Польщі. Обов’язки ділимо безпосерердньо під час роботи і кожен із нас однаково відповідальний за правильний збір посилок.

– Яку саме допомогу ви збираєте?

– Збираємо різні речі. Найнеобхідніші – мука, цукор і предмети особистої гігієни. У наших пакунках теж є різноманітна їжа, медикаменти, одяг, іграшки для дітей та інші речі, які віддають на благодійність люди. Усе зібране надсилаємо сестрі Лідії, яка зараз служить у Львівській катедрі.

– Коли почалась ця ініціатива і скільки ти ще плануєш її продовжувати? Чи буде надходити допомога аж до завершення війни?

– Ми почали збір допомоги через декілька днів після початку війни. Плануємо збирати її доти, доки це буде потрібно. Наразі надіслали одну посилку розміром в один Opel Vivaro. Наступну варто чекати вже зовсім скоро.

– Як ви інформуєте людей про те, що збираєте допомогу українцям?

– Інформацію про збір гуманітарної допомоги поширюємо через парафіяльні оголошення у церкві та в соціальних мережах, таких як фейсбук.

– Чи зверталися до вас по допомогу біженці?

– З початку війни я говорив із декількома біженцями, але моя допомога була обмежена, оскільки я лиш показував їм дорогу у Ряшеві.

– Чи відвідував ти коли-небудь Україну і якщо так, то яку маєш думку про Україну та українців?

– На жаль, я ніколи не бував в Україні, проте цьогоріч у червні планую приїхати. Натомість зараз сестра Лідія залишається у Львові, куди ми надсилаємо зібрані речі, і допомагає людям у місті, зокрема на вокзалі. Також у нас зараз працює Ярослав Бобицький, професор кафедри фотоніки (тепер кафедра електронної інженерії – ред.) Львівської політехніки.

– Чому, на твою думку, склалась така ситуація, що в XXI столітті почалася війна?

– Як на мене, це залежало від багатьох чинників, що розвивалися впродовж років. Тому дуже важко сказати, чи можна було б їй запобігти.

– Які б ти хотів передати слова підтримки від польського народу українській нації?

– Я б хотів побажати українцям, щоб війна закінчилась якомога скоріше, а їхні життя повернулися до норми настільки швидко, наскільки можливо, а наразі – багато сили й наполегливості.

Історія польських студентів показує, що можна любити Україну й допомагати їй, не маючи жодних зв’язків чи коренів тут. Адже коли росія чинить злочини проти людяності, вона чинить злочин не лише щодо України, а й до цілого світу, демократичної системи, а також загальновизнаних прав і свобод людини. І лиш об’єднавши всі можливі зусилля цивілізованого світу, ми можемо зупинити агресію, а з такими помічниками як Міхал Міцал та ще тисячами волонтерів по всьому світу ми це неодмінно зробимо!

Гуманітарна допомога від польських партнерів Гуманітарна допомога від польських партнерів Гуманітарна допомога від польських партнерів Гуманітарна допомога від польських партнерів Гуманітарна допомога від польських партнерів Гуманітарна допомога від польських партнерів