Від ідеї до реалізації: у Політехніці відкриють чотири спеціалізовані науково-виробничі лабораторії при Fablab

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Популяризація науки та інновацій – один із важливих напрямів діяльності Tech StartUp School Львівської політехніки. Задля цього Стартап-школа планує відкрити кілька спеціалізованих науково-виробничих лабораторій при Fablab. Докладніше про проєкт розповідає завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Львівської політехніки, керівник Tech StartUp School і Наукового парку SID City університету професор Назар Подольчак.

– При Tech StartUp School функціонує лабораторія для стартаперів Fablab, яку ми й далі наповнюємо обладнанням і вдосконалюємо. Зараз ми працюємо з грантовою програмою USAID Economic Resilience Activity (ERA), у межах якої заплановано відкриття чотирьох спеціалізованих науково-виробничих лабораторій при Fablab. Ці простори будуть наповнені високоякісним обладнанням, завдяки якому можна буде виконати поставлені завдання швидше та з вищою продуктивністю. Для успішної реалізації нових ідей це справді важливо. Наша перша науково-виробнича лабораторія при Fablab спеціалізуватиметься на металообробці. Також ми плануємо створити інклюзивну лабораторію для людей з інвалідністю, лабораторію робототехніки та лабораторію, яка спеціалізуватиметься на ремонті й розвитку залізничного транспорту, – каже Назар Подольчак.

Загальний обсяг фінансування проєкту становить близько 15 млн грн. Для потреб науково-виробничих лабораторій планують закупити 3D-принтер, лазер, ЧПУ-фрезер та інше устаткування.

– Команда Tech StartUp School працює зі стартапами впродовж багатьох років. Ми особливо раді, коли до нас долучаються креативні й талановиті люди, які хочуть втілити власні ідеї в життя. Для реалізації стартапів потрібне устаткування, за допомогою якого можливо виконати прототипування або запустити дрібносерійне, а згодом багатосерійне виробництво. Без використання обладнання це практично неможливо зробити. Інколи, щоб перевірити, чи працюють твої ідеї на практиці, потрібно провести дослідження. Завдяки цьому можна з’ясувати, що працює, а що ні. Саме наявність сучасного устаткування в лабораторіях створює умови для виробництва й дає змогу максимально швидко виготовляти унікальні об’єкти, – зазначив Назар Юрійович.