«Ветеранська служба – новий проєкт політехніків»: Центр професійного партнерства «Інтеграція» переймає досвід США

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
 Тарас Вервега та Юрій Бобало

У Львівській політехніці у межах Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція» реалізовують проєкт «Ветеранська служба».

Ця ідея виникла два роки тому. Я мала нагоду побувати на стажуванні у Коледжі Фредерік Ком’юніті (Меріленд, США). Це – перший навчальний заклад у світі, який створив таку службу. У Сполучених Штатах за їхнім прикладом взяли за обов’язок реалізовувати такі проєкти в усіх американських вишах. Побувавши там, ми дізналися, як працюють з ветеранами воєнних дій. Нас зацікавило, що роботу провадять у декількох напрямах: навчання в університеті, допомога у створенні власного бізнесу, а також залучення ветеранів до роботи у тиловому забезпеченні, – каже координаторка проєкту «Ветеранська служба» у Політехніці, старша викладачка кафедри соціології і соціальної роботи Інституту гуманітарних і соціальних наук Олеся Бік. – Для нас особливо актуальний напрям, що стосується роботи з ветеранами у межах університету. Ми перейняли досвід і запропонували схожу ідею втілити у Політехніці, враховуючи українські реалії та потреби наших воїнів.

Упродовж двох років у Міжнародному центрі професійного партнерства «Інтеграція» напрацьовували цей проєкт, а також шукали спонсорів, які готові підтримати його реалізування. Допомогти втілити цю шляхетну ідею зголосилася провідна ІТ-компанія SoftServe. Їхній Благодійний фонд «Відкриті очі» зголосився повністю це профінансувати.

Зараз реалізація проєкту погоджена обома сторонами – Благодійним фондом «Відкриті очі» в особі Тараса Вервеги та Львівською політехнікою в особі ректора Юрія Бобала.

«Ветеранська служба» матиме власне приміщення у першому навчальному корпусі, де буде декілька кімнат, у яких створять можливості для якісної роботи з людьми з інвалідністю, для конференційних заходів. Цей простір використовуватимуть і для навчання.

Історія успішної співпраці між SoftServe і Львівською політехнікою – давня. Ми підтримуємо дуже багато проєктів. «Ветеранська служба» – унікальний проєкт, який викликав зацікавлення на державному рівні: у співпраці з Міністерством у справах ветеранів розроблятимуть можливість створення загальнодержавної програми адаптації й соціалізації учасників бойових дій. Адже благодійний фонд «Відкриті очі» був започаткований зокрема й для допомоги нашим військовим. Його ідея полягає в тому, що ініціативні працівники подають проєкти на розгляд фірми та після спільного обговорення й погодження провадять їх до втілення,– пояснив координатор цього проєкту від SoftServe Андріян Павликевич.

Зараз у Львівській політехніці вже розпочали роботу з ветеранами. На цей час до програми залучено троє воїнів. Надалі кількість їх буде суттєво більшою. Зрештою й сам проєкт масштабуватиметься.